Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Verbond vraagt aandacht voor pensioenen bij staatssecretaris

Datum nieuwsfeit: 05-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Verbond van Verzekeraars
Zoek soortgelijke berichten
Verbond vraagt aandacht voor pensioenen bij staatssecretaris

Het Verbond heeft in een brief aan demissionair staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aandacht gevraagd voor een tweetal punten over de oudedagsvoorzieningen in Nederland, naar aanleiding van een VVD-pensioenbijeenkomst medio januari. Het Verbond wil dat het opbouwpercentage binnen het Witteveen-kader op 2 procent blijft gehandhaafd en ziet graag meer aandacht voor de grote omvang van het maatschappelijke probleem rondom de oudedagsvoorzieningen.

De VVD heeft in een pensioenbijeenkomst een pensioenpamflet gepresenteerd, waarin zeven belangrijke aandachtspunten zijn omschreven. De VVD wil dat de Nederlandse bevolking het pensioenstelsel weer moet kunnen vertrouwen. Daarom moet iedere Nederlander volgens de partij recht hebben op een AOW die welvaartsvast en inkomensonafhankelijk is en waarbij de premiedruk niet verder zal stijgen. Ook wil de VVD een betere voorlichting over de pensioensituatie, zodat de burger zelf verantwoorde beslissingen kan nemen.

Vertrouwen door consistentie
Het Verbond onderschrijft de doelstelling van de VVD dat Nederland moet kunnen vertrouwen op een goed pensioen, en heeft in dat kader in een brief aan demissionair staatssecretaris Rutte aandacht gevraagd voor twee punten: handhaving van het opbouwpercentage van 2 procent binnen het Witteveen-kader en de omvang van het pensioenprobleem in Nederland. Volgens het Verbond heeft het inperken van het opbouwpercentage in het Witteveen-kader grote negatieve gevolgen voor de pensioenopbouw van een zéér groot aantal werknemers. Het is bovendien funest voor het vertrouwen van de burger in het pensioenstelsel, als de regels zo kort na de invoering alweer worden gewijzigd. Het terugwinnen van het vertrouwen begint volgens het Verbond vooral bij rust en consistentie in pensioenland.

Verder vindt het Verbond dat er meer aandacht moet komen voor het feit dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om zijn pensioentekort aan te vullen tot 70 procent van het laatstverdiende loon. Het aantal mensen dat momenteel een niet-reparabel pensioengat heeft, wordt geschat op 1,3 miljoen. Er moet daarom meer aandacht komen voor dit omvangrijke probleem. Het herinvoeren van de vroegere derde tranche zou volgens het Verbond een oplossing kunnen bieden.

Bondig, februari 2003

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie