Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

NVA waarschuwt voor naleving meldingsplicht bij CBP

Datum nieuwsfeit: 05-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
4 februari 2003
NVA waarschuwt voor naleving meldingsplicht bij CBP Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft - als toezichthouder op de naleving van de privacywet, geconstateerd dat een fors deel van de assurantiekantoren in Nederland het werken met persoonsgegevens nog niet heeft gemeld. De deadline daarvoor is al bijna 5 maanden verstreken. De NVA heeft deze verplichting bij haar leden, maar ook bij het ongebonden intermediair, nogmaals onder de aandacht gebracht.Bedrijven en organisaties die met persoonsgegevens werken moesten dit op grond van de nieuwe privacywet vóór 1 september 2002 melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het niet nakomen van deze verplichting kan leiden tot een boete van maximaal 4.540,-.

Rond de zomer vorig jaar heeft de NVA de aangesloten kantoren uitgebreid geïnformeerd over deze belangrijke verplichting van de privacywet. De NVA heeft tegelijkertijd documentatie ter beschikking gesteld ter ondersteuning van het omvangrijke en complexe meldingsproces. Dit heeft ertoe geleid dat een aanzienlijk aantal assurantiekantoren aan de meldingsplicht kon voldoen.

Desondanks heeft het CBP geconstateerd dat nog een fors deel van de assurantiekantoren in Nederland nog niet heeft voldaan aan de meldingsplicht. De toezichthouder heeft de NVA recent per brief gewaarschuwd voor boetes en aangiftes bij het Openbaar Ministerie wanneer bij een volgende controle in april van dit jaar kantoren opnieuw in gebreke blijken te zijn.

De NVA heeft deze waarschuwing van het CBP inmiddels onder de aandacht van haar eigen leden gebracht. Tegelijkertijd heeft zij ook niet gebonden intermediair geïnformeerd.

Ter ondersteuning van de leden en het niet gebonden intermediair heeft de NVA opnieuw de handleiding en voorbeelden van de meest voorkomende administraties aangeboden. Gebleken is dat met behulp van deze documenten het een stuk eenvoudiger is om de verplichte melding aan het CBP te doen.

De documenten zijn voor leden gratis te downloaden via het extranet. Niet-leden kunnen de documentatie voor 50,- opvragen bij het NVA-secretariaat, uitsluitend per e-mail: (info@nva.nl).


Noot voor de redactie/

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie