Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Veilig gebruik van preparaten met efedra

Datum nieuwsfeit: 05-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Voedingscentrum
Zoek soortgelijke berichten
Voedingscentrum
Kan ik veilig preparaten met efedra gebruiken?
5 februari

Het werkzame bestanddeel van het kruid efedra is efedrine. Efedrine heeft een opwekkende werking, laat vet sneller verbranden en vermindert het hongergevoel. Het kruid, ook wel bekend als zeedruif of ma huang, wordt onder meer gebruikt in sport- en vermageringspreparaten (bijvoorbeeld afslankspray) en preparaten die de alertheid verhogen. Ze worden verkocht via drogisterijen, natuurwinkels, smart shops, fitnesscentra en internet. Het gebruik is echter niet zonder risico: zelfs kleine hoeveelheden efedra blijken bij jonge, gezonde mensen een verhoogde kans te geven op een hoge bloeddruk, beroerte en hartinfarct.

Het Voedingscentrum vindt het gebruik van efedra risicovol, vooral bij hoge doseringen. Al enige tijd geleden heeft het Voedingscentrum aangegeven dat aanvullende wetgeving voor preparaten met efedra wenselijk is. Inmiddels zijn in het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten strengere eisen opgenomen. Die houden het volgende in:
-een dosis mag maximaal acht mg efedrine bevatten
-synthetisch efedrine is verboden

-de dagdosering mag niet hoger zijn dan 24 mg efedrine.
-op de verpakking moet staan wat de bijwerkingen zijn
-op de verpakking moet staan dat de maximale gebruiksduur zeven dagen is

-de toepassing 'gewichtsverlies/eetlustremming' mag niet meer worden vermeld.

Bij preparaten die hieraan voldoen, zijn de risicos beperkt, al blijft het zo dat mensen met hartproblemen of een verhoogde bloeddruk beter helemaal geen efedrine kunnen gebruiken.
In de toekomst worden preparaten met efedrine in de toekomst mogelijk helemaal verboden in de Europese Unie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie