Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

De Hoop Scheffer spreekt met Russische minister Buitenlandse Zaken

Datum nieuwsfeit: 05-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Buitenlandse Zaken

Minister de Hoop Scheffer spreekt met Russische minister van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Datum: 5 februari 2003

Op 4 februari 2003 heeft minister de Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken, in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), een onderhoud gehad met zijn ambtgenoot Ivanov van de Russische Federatie.

"We hebben gesproken over belangrijke punten die dit jaar op de agenda van de OVSE staan en konden vaststellen dat er in belangrijke mate overeenstemming bestaat over de wijze waarop de doelstellingen worden verwezenlijkt, die tijdens de Ministeriële bijeenkomst van de OVSE, afgelopen december in Porto, werden vastgesteld", aldus de Nederlandse voorzitter. Minister Ivanov sprak zijn steun uit voor de door het Nederlandse voorzitterschap gestelde prioriteiten.

De voorzitter van de OVSE en de minister van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie benadrukten de noodzaak de samenwerking in het kader van de OVSE binnen alle drie dimensies van veiligheid te harmoniseren en te intensiveren, en de samenwerking tussen de deelnemende staten te verbeteren in de strijd tegen terrorisme evenals illegale handel en andere vormen van internationale misdaad.

Beide ministers betreurden dat er geen overeenstemming was bereikt over de verlenging van de OVSE-missie in de Republiek Tsjetsjenië (Russische Federatie). De ministers werden het eens over hernieuwde constructieve betrokkenheid van de OVSE in Tsjetsjenië door middel van een gelijktijdige tweesporen benadering: ten eerste zal er op korte termijn een technische haalbaarheidsmissie onder leiding van het OVSE-instituut ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) naar Tsjetsjenië worden gestuurd om de omstandigheden te bezien waaronder het referendum van 23 maart zal plaatsvinden met het oog op de mogelijkheid van waarneming. Tegelijkertijd wordt een begin gemaakt met het formuleren van de modaliteiten en invulling van een aanwezigheid en betrokkenheid van de OVSE in Tsjetsjenië voor de langere termijn. "Ik heb met minister Ivanov afgesproken dat het voorzitterschap hiertoe Moskou op korte termijn voorstellen zal doen", aldus de Hoop Scheffer.

Beide ministers spraken tevens over de situatie in diverse regio's van het OVSE-gebied, met name Moldavië en de zuidelijke Kaukasus. Ze kwamen overeen om samen te blijven zoeken naar vreedzame oplossingen voor bestaande conflicten in het OVSE-gebied en benadrukten het nut van regelmatige ontmoetingen.

//Meer informatie:

Stella Ronner

Directie Voorlichting en Communicatie (DVL)

Afdeling Persvoorlichting (PE)

070-3485983

06-21641561

(stella.ronner@minbuza.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie