Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Open brief van de burgemeester van Dalfsen

Datum nieuwsfeit: 06-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Dalfsen
Zoek soortgelijke berichten
06-02-2003

Open brief van de burgemeester

Door het oog van de naald

Een kort berichtje in de krant en een nuchtere melding bij RTV Oost: "Man krijgt klap van Dalfsenaren". Och, zult u denken, de kranten staan vol met narigheid en incidenten. Het was een klein berichtje, maar de gevolgen zijn groot.

In de late nacht van zaterdag 25 januari jongstleden stapt een jongeman van 20 jaar, samen met enkele anderen, de discobus uit om naar zijn fiets te gaan.
Plotseling worden ze geconfronteerd met een groep leeftijdgenoten, waaronder enkelen die zich (overmatig alcoholgebruik, drugs?) provocerend gedragen.
Zonder aanleiding wordt de jongeman in zijn gezicht geslagen en, op de grond liggend, getrapt en gestompt. Zijn vriend probeert tussenbeide te komen, maar ook hij wordt tegen de grond gewerkt en mishandeld.

De verwondingen zijn erg, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Families zijn onthutst, boos, verontwaardigd, aangeslagen en verdrietig.

Vier jongemannen, gewone jongens uit ons dorp hebben zich ernstig misdragen. Als het nóg ongelukkiger was afgelopen dan was Dalfsen terechtgekomen in het rijtje Leeuwarden, Gorkum, Venlo ......

Een grote groep was getuige van de mishandeling, maar niemand heeft een vinger uitgestoken om het te voorkomen. Integendeel, ze namen zelfs niet de moeite om de politie te bellen.

Van nature zijn we geneigd om gebeurtenissen als deze gauw naar de achtergrond te schuiven. Dat heeft wellicht te maken met schaamtegevoelens en de wens om over te gaan tot de orde van de dag. Och, een incident.
Is het een incident dat mensen het gewoon vinden om 20 tot 30 glazen bier te drinken tijdens een "avondje-uit"?
Is het een incident dat twee jonge mensen, volkomen buiten hun schuld, gewond thuis zitten?
Is het een incident dat er zoveel geweld wordt gebruikt?

Er is een strafrechtelijke procedure gestart en daarna zullen we spreken met degenen die mishandeld hebben en met degenen die daar omheen stonden.
We zullen spreken over verslaafdheid, over verantwoordelijkheid, over zinloos geweld en voorkomen van agressie.

Dit is een zorg voor ouders, overheid, verenigingen, kerken, horeca en individuele mensen.

Maak dit thema bespreekbaar, help elkaar, corrigeer elkaar - thuis, in het café, op het werk of bij de club. Zwijg niet.

L.V. Elfers

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie