Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

LOT en ANBO: komend kabinet moet mantelzorgverlof regelen

Datum nieuwsfeit: 06-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

LOT en ANBO: komend kabinet moet mantelzorgverlof regelen

Embargo tot 6 februari 8.00 uur

Utrecht, 3 februari 2003

LOT en ANBO: komend kabinet moet mantelzorgverlof regelen

Mantelzorgverlof is noodzakelijk om langdurige zorg voor een naaste met werk te kunnen combineren. In een ontbijtdebat over mantelzorg en werk op 6 februari 2003, roepen de LOT, Vereniging van Mantelzorgers en de ANBO voor 50-plussers het nieuwe kabinet op om met een goede regeling te komen. Aan tafel schuiven aan voor een pittig debat Tweede Kamerleden, werkgevers- en werknemersorganisaties en werkende mantelzorgers.
Aanleiding voor het ontbijtdebat is de presentatie van een serie boekjes en een website - www.mantelzorgenwerk.nl - over de balans tussen mantelzorg en werk. CNV-voorzitter Doekle Terpstra, neemt de eerste serie boekjes in ontvangst.

Ongeveer 1,5 miljoen mensen zorgen voor een familielid, vriend(in) of iemand in de buurt. Deze mantelzorgers leveren tachtig procent van de zorg. Vaak leveren zij daarvoor vrije tijd of vakantiedagen in, melden zich (langdurig) ziek, stoppen met werken, of zoeken een andere baan. De druk op (werkende) mantelzorgers neemt toe. Alleen mantelzorgverlof (betaald langdurig zorgverlof) kan voorkomen dat werkende mantelzorgers overbelast raken of financieel in de problemen komen.

Helft werknemers wil mantelzorgverlof
Meer dan de helft van de werknemers heeft belangstelling voor mantelzorgverlof (onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau, SCP). Uit recent onderzoek van met name de FNV blijkt dat werknemers ontevreden zijn over de huidige mogelijkheden om zorg en werk beter te kunnen combineren. Invoering van mantelzorgverlof maakt een evenwichtige combinatie van werk en mantelzorg gemakkelijker en is bovendien een daadwerkelijke erkenning van de vaak grenzeloze inzet van mantelzorgers die zich thuis en op het werk vaak superverantwoordelijk voelen. Op dit moment houden de meeste (werkende) mantelzorgers nauwelijks ruimte over voor een eigen leven. De eigen grenzen zijn vaak overschreden. Juist voor wie langdurige zorg verleent is werk dan vaak een belangrijke uitlaatklep.

Wettelijke regeling
De LOT en de ANBO betreuren dat alleen GroenLinks in het verkiezingsprogramma expliciet pleit voor invoering van betaald langdurig zorgverlof (mantelzorgverlof). De organisaties vinden het van groot belang dat mantelzorgers adequaat worden ondersteund. De behoefte aan dit verlof zal in de toekomst immers alleen maar toenemen. Bovendien schiet de huidige Wet Arbeid en Zorg tekort als het gaat om langdurige mantelzorg. De wet is teveel gebaseerd op de zorg voor kinderen en niet op die voor ouderen en volwassen. Het voorstel voor een verlofknip, waarmee werknemers zelf kunnen sparen voor zorgverlof, vinden de LOT en de ANBO volstrekt onvoldoende. Voor mantelzorg kies je niet, het overkomt je. En niemand kan voorzien of zo'n situatie zich zal voordoen, hoelang deze zal voortduren en hoeveel dagen je daarvoor moet opsparen. Kortom, in de komende kabinetsperiode moet er een goede wettelijke regeling voor mantelzorgverlof komen.

Noot voor de pers:

- Het ontbijtdebat Mantelzorg en Werk vindt plaats op donderdag 6 februari van 8.00 -10.00 uur, in het Golden Tulip Hotel Corona, Buitenhof, Den Haag. U kunt dit debat bijwonen. Wij verzoeken u de LOT vooraf te informeren over uw komst.

- Meer informatie bij Jacqueline Zwagemakers (ANBO), telefoon (030) 233 00 60 / 06-22 67 48 34 (op 6 februari); of Leone Brokx (LOT), telefoon: (030) 659 22 22.


06 feb 03 08:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie