Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Retrospectieve tentoonstelling Vlaams literair Revolver 1968-2003

Datum nieuwsfeit: 07-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Grensoverschrijdende zichtbaarheid. Retrospectieve tentoonstelling Vlaams literair Revolver 1968-2003

Datum 7-2-2003 t/m 14-3-2003

Tijd van 09:00 tot 17:00 uur
Plaats Universiteitsbibliotheek, Erasmuslaan 36 Beschrijving Revolver werd in januari 1968 opgericht door Gerd Segers en François de Bauw. Het publiceerde poëzie, met een duidelijke focus op buitenlandse nieuwe stromingen. Door de mentaliteitsverschuiving die de poëzie minder elitair ging opvatten, evolueerde het tijdschrift in oktober 1970 tot het stoeituintje van schrijvers en schilders, die zich in hun creativiteit met de werkelijkheid bezighielden. Tot de bekendste medewerkers behoorden de dichters Herman de Coninck en Roland Jooris, én de schilders van de Nieuwe Visie Roger Raveel en Raoul de Keyser.

Vooral onder de redactionele impuls van schilder-dichter Jan Vanriet veranderde Revolver visueel van een blad met katernen in een spetterende reeks afleveringen van steeds wisselende formaten. Naast markante uitgaven als een Raveel-schetsboek, een zeefdrukproject van Raoul de Keyser, een Pol Mara-vierkleurenlitho, verschenen er onder meer kranten, vouwbladen, ansichtkaarten en posters met gedichten maar ook een poëziejaarkalender, een poëzielandkaart en zelfs een reeks poëzie-obligaties. In Vlaanderen leverde het tijdschrift Revolver baanbrekend werk op het gebied van het doorbreken van het monopolie van de boekvorm om poëzie te verspreiden (Hugo Brems en Erik Dams in Poëzie en non-book, 1987).

In 1980 verschijnt het tijdschrift opnieuw in boekvorm, met vanaf de jaren negentig de focus op internationale poëzie en vooral een groeiende aandacht voor het essay. Themanummers over onder meer Hugues C. Pernath, Gaston Burssens, Ivo Michiels, Gerard Walschap, Paul Snoek en Hugo Claus geven het tijdschrift een eigen plaats in de Vlaamse letteren. In 1998 werd Revolver bekroond met de Literaire Prijs van de Stad Antwerpen.

De retrospectieve tentoonstelling is voor Revolver dé kans om in Nederland meer zichtbaarheid, meer bekendheid te claimen. Grensoverschrijdende zichtbaarheid slaat eveneens op de presentatie van het recente nummer Knetterende letteren. Paul Bogaert, Saskia de Coster, Paul Demets, Stefan Hertmans, Pol Hoste, Jan Lauwereyns en Koen Peeters publiceren hierin nieuw werk. Bijzonder is dat critici dit nieuwste werk direct van commentaar voorzien.

Studenten en docenten Nederlandse Letterkunde van de Katholieke Universiteit Nijmegen ontvingen niet alleen een exemplaar van Knetterende letteren, zij zullen op vrijdagnamiddag 7 februari ook een aantal van de medewerkende auteurs ontmoeten.

Grensoverschrijdende zichtbaarheid. Revolver in Nijmegen is er gekomen op initiatief van dr. Siem Bakker (Opleiding Nederlandse Taal en Cultuur, Afdeling Moderne Nederlandse Letterkunde K.U. Nijmegen). Léon Stapper (PR en Voorlichting UB) zorgde voor de locatie en realisatie van de tentoonstelling.
Contactpersoon Gerd Segers / Siem Bakker
Email (gerd.segers@pandora.be)


* www.revolver-literair.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie