Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Suriname: straffeloosheid basis nieuwe mensenrechtenschendingen

Datum nieuwsfeit: 07-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Amnesty International
Zoek soortgelijke berichten
straffeloosheid basis nieuwe mensenrechtenschendingen

Persbericht Amsterdam, 7 februari 2003

Suriname
Suriname: straffeloosheid basis nieuwe mensenrechtenschendingen

Terwijl de schaduw van niet opgeloste mensenrechtenschendingen nog over Suriname hangt, vinden er nieuwe schendingen door het veiligheidsapparaat plaats, zo zegt Amnesty International.

De organisatie publiceert vandaag het rapport
Suriname-Overheidsverplichtingen en Mensenrechten waarin ze haar zorgen op mensenrechtengebied uiteenzet en aanbevelingen doet aan de Surinaamse autoriteiten om wetgeving en praktijk in overeenstemming te brengen met internationale mensenrechtenverdragen. Het rapport is gebaseerd op een rapportage van Amnesty International in oktober 2002 voor het Comité voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Suriname heeft beloofd de komende maanden alsnog met haar rapportage voor het VN-Comite te komen, iets wat zij eerder nagelaten heeft. Vervolgens worden de aanbevelingen van het VN-Comite over hoe Suriname haar wetgeving en praktijk beter in overeenstemming kan brengen met internationale mensenrechtennormen verwacht voor eind 2003.

Terwijl er enige vooruitgang is gemaakt bij het onderzoek naar de moorden van 8 december1982, bijvoorbeeld door de opgraving van lichamen van slachtoffers als onderdeel van het juridisch onderzoek, blijft straffeloosheid de norm bij de mensenrechtenschendingen die plaats gevonden hebben tijdens het militaire bewind, aldus Amnesty International.

De organisatie vraagt speciale aandacht voor de massamoord in Moiwana in 1986,waarbij tenminste 35 mensen, meest vrouwen en kinderen, werden gedood door regeringstroepen, bij een operatie gericht tegen een groep rebellen. Deze zaak is nu in afwachting van behandeling door de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens, nadat de Surinaamse regering verzuimd heeft deze zaak zelf te onderzoeken.

Straffeloosheid staat aan de basis van nieuwe
mensenrechtenschendingen, omdat het de gevaarlijke boodschap afgeeft dat zij die hier verantwoordelijk zijn voor zich niet hoeven te verantwoorden, zo zegt Amnesty International. Het aanpakken van schendingen uit het verleden zorgt er voor dat hedendaagse schendingen makkelijker berecht kunnen worden.

Meer recente mensenrechtenschendingen in Suriname zijn volgens het rapport: diverse moorden door de politie in onduidelijke omstandigheden; enkele gevallen van het slaan en op andere manieren mishandelen van verdachten tijdens hun arrestatie en detentie;slechte gevangenisomstandigheden, soms leidend tot wrede onmenselijke behandeling; en tekortkomingen in het justieele systeem met als gevolg dat teveel veel verdachten in voorarrest zitten.

Essentieel bij het oplossen van schendingen uit verleden en heden is dat er een volledig, onafhankelijk en onpartijdig onderzoek moet plaats vinden van alle aanklachten van mensenrechtenschendingen door politie en veiligheidsagenten, dit om de verantwoordelijken voor de rechter te brengen,aldus Amnesty International.

De Surinaamse regering moet ook dringend het justieele en gevangenissysteem hervormen en in overeenstemming brengen met internationale standaarden op het gebied van hulp aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen en op het gebied van de behandeling van mensen in detentie, zo zegt Amnesty International. Amnesty International dringt er ook bij de Surinaamse regering op aan zich te voegen bij het toenemend aantal landen dat de doodstraf heeft afgeschaft.

Amnesty International afdeling Nederland

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie