Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

EU-voorjaarstop: vertrouwen, werk en innovatie Top

Datum nieuwsfeit: 07-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
EU-voorjaarstop: vertrouwen, werk en innovatie Top

Het kabinet wil in EU-verband streven naar herstel van duurzame economische groei. Dat heeft het kabinet vandaag vastgelegd in het Nederlandse standpunt voor de Europese voorjaarstop (Brussel, 21 maart as). Vanwege het economische klimaat, legt Nederland daarbij de nadruk op goed economische beleid, met name op het gebied van productiviteit.

Het kabinet vindt dat de Europese top van maart voor meer actie moet zorgen: de lidstaten moeten afspreken hun prestaties te verbeteren. Die aansporing geldt ook Nederland zelf; om bij de kopgroep te horen moet er huiswerk gedaan worden. Het kabinet vindt bovendien dat ook de nieuwe lidstaten op gelijke basis moeten deelnemen aan het Lissabon proces.

Vertrouwen basis voor economisch herstel Top

Burgers, bedrijven en beurzen moeten er beter op kunnen vertrouwen dat de EU-lidstaten hun Europese en nationale afspraken nakomen. Economisch herstel stoelt immers op vertrouwen. Het kabinet vind dat geen twijfel mag bestaan aan de Europese verplichting een gezond begrotingsbeleid te voeren. Er zijn teveel vragen bij het Stabiliteits- en Groeipact gesteld het afgelopen jaar.

Ondernemerschap, kennis en innovatie Top

Het kabinet wil minder en eenvoudiger (Europese) regels voor ondernemers. Er moet een stelselmatige beoordeling van nieuwe regels komen vanuit hun perspectief. Het Nederlandse onafhankelijke adviesorgaan Actal zou hiervoor een voorbeeld kunnen zijn.

De EU is te beperkt in staat onderzoek te vertalen in innovatieve producten en diensten. Dat moet veranderen. Het klimaat voor doorbraaktechnologiën moet drastisch verbeteren. Innovatie moet bijdragen aan een beter milieu. En er moet nu eindelijk een betaalbaar EU-octrooi komen.

Werk Top

De arbeidsmarkten moeten structureel hervormd worden. Nederland heeft daar een grote slag gemaakt; er valt in andere lidstaten nog veel winst te behalen. Er is een groot te kort aan hoogopgeleide kenniswerkers; daar moet in EU-verband aan gewerkt worden. Het aantal vroegtijdige schoolverlaters moet in Nederland in 2010 gehalveerd zijn. Sociale zekerheidstelsels in de EU moeten meer gericht zijn op mensen weer aan het werk te krijgen.

Vergrijzing Top

Vermindering van de overheidsschuld is ook essentieel bij het moderniseren van de pensioenstelsels. Dat is voor heel de EU een noodzaak; de EU vergrijst. Het kabinet vindt dat de EU hier blijvend aandacht aan moet besteden. Meer ouderen moeten langer blijven werken, bijvoorbeeld door het aantrekkelijker te maken langer te blijven werken na de pensioengerechtigde leeftijd.

De Europese voorjaarstop buigt zich over de sociaal-economische agenda van de EU. Sinds 2000 vergelijken de lidstaten systematisch elkaars prestaties op gebied van werkgelegenheid, onderwijs, kennis-economie, en milieubeleid.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie