Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Alertheid nodig vanwege internationale spanningen

Datum nieuwsfeit: 07-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Regering.nl
Zoek soortgelijke berichten
7 feb 2003

'Alertheid nodig vanwege internationale spanningen'

Het kabinet denkt niet dat een oorlog in Irak onvermijdelijk is, maar het is wel goed om eventuele risico's in kaart te brengen. Dat zei minister-president Balkenende na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Het kabinet sprak vrijdag 7 februari over de oplopende internationale spanning rond de wapeninspecties in Irak. Alles is erop gericht om een oorlog te voorkomen, aldus Balkenende, maar het kabinet wil niet voorbij gaan aan eventuele risico's. 'De les uit het verleden is dat terrorisme overal kan toeslaan en dus is alertheid nodig', zei de minister-president na afloop van de ministerraad.

Binnenlandse veiligheid
Wat betreft de binnenlandse veiligheid heeft het kabinet mogelijke risico's in kaart gebracht. Daarvoor is in veel gevallen gebruik gemaakt van al langer bestaande draaiboeken. Het gaat daarbij onder meer om consequenties op de volgende terreinen:
* reisverkeer, zoals het uitbrengen van negatieve reisadviezen
* volksgezondheid, preventieve acties bij gebruik van biologische middelen

* de energievoorziening, de olietoevoer en telecommunicatie
* extra overheidsuitgaven

* veiligheid, waaronder de bescherming van kwetsbare gebouwen en personen

Het kabinet realiseert zich dat berichtgeving over de voorzorgsmaatregelen zou kunnen leiden tot bezorgdheid. Balkenende: 'Er is geen reden tot paniek, want er zijn geen concrete aanwijzingen voor bedreigingen op dit moment'.

Patriots voor beveiliging Turkije
Eerder deze week ontving het kabinet een ondersteuningsverzoek van Turkije. Nederland is gevraagd om antiraketinstallaties uit te lenen. De ministerraad heeft positief gereageerd op dit verzoek van Turkije, dat een 'trouwe NAVO-bondgenoot' is.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie