Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Slachtoffers Abadan herbegraven met militaire eer

Datum nieuwsfeit: 07-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten

---

Ministerie van Defensie---

Foto: Herbegrafenis slachtoffers Abadan (Rob Gieling CAVDKM)

Slachtoffers Abadan herbegraven met militaire eer

07-02-2003

Met militair ceremonieel zijn vrijdag (7 februari) de tien bemanningsleden van de P303 Martin Mariner, die op 10 september 1958 bij de vliegramp te Abadan om het leven kwamen, op de begraafplaats Duinrust te Katwijk ter aarde besteld.

Op die fatale dag bijna 45 jaar geleden stortte het amfibievliegtuig van de Koninklijke Marine, kort nadat het van Abadan in Perzië (huidige Iran) was opgestegen, neer. Alle tien inzittenden van het vliegtuig kwamen hierbij om het leven. Een dag later zijn de stoffelijke overschotten op de begraafplaats van Abadan met militaire eer ter aarde besteld. Daar lagen de marinemannen 44 jaar begraven, totdat in november 2002 toestemming werd gegeven om ze in Nederland te herbegraven.

Bij de herdenkingsplechtigheid in hangaar 7 op Marinevliegkamp Valkenburg stond de vlagofficier van de Marineluchtvaartdienst, commandeur Van Dijk, stil bij het verlies en het grote verdriet van de nabestaanden. Met deze plechtige herdenking van de ramp met de Mariner P303 en de herbegrafenis van de stoffelijke resten van de tien slachtoffers in aanwezigheid van hun nabestaanden, kan deze zwarte bladzijde uit de MLD-historie eindelijk worden omgeslagen. Overigens zonder de lessen die zijn geleerd te vergeten.
Na de herdenkingsbijeenkomst begaven de nabestaanden zich, onder grote belangstelling van (oud-)marinemensen en omwonenden, naar de begraafplaats. Daar werden de gevallen militairen met tien saluutschoten geëerd. Tevens kregen nabestaanden van iedere omgekomen MLD-er de nationale driekleur overhandigd. Na deze mooie plechtigheid zijn, zoals commandeur Van Dijk het zo treffend omschreef: "Uw dierbaren weer een beetje thuis." (foto's: Rob Gieling CAVDKM)

Foto: Herbegrafenis slachtoffers Abadan (Rob Gieling CAVDKM)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie