Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Promotie Veiliger gebruik hart-longmachine bij pasgeborenen mogelijk

Datum nieuwsfeit: 12-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Veiliger gebruik van hart-longmachine bij pasgeborenen mogelijk

Steeds meer kinderen met een aangeboren hartafwijking worden al tijdens de eerste dagen of weken van hun leven geopereerd. Tijdens die operatie is een hart-longmachine nodig. De aansluiting kan voor problemen zorgen omdat de pasgeborenen een laag lichaamsgewicht en nog niet volledig ontwikkelde organen hebben. Filip De Somer ontdekte een aantal methoden om de hart-longmachine veiliger te maken voor gebruik bij pasgeborenen. Hij promoveert op 12 februari 2003.

Een eerste probleem is toegang tot de bloedvaten, die gezien het lage lichaamsgewicht van deze kinderen, meestal erg klein zijn. Er moet een canule ingebracht worden zonder dat de vaatwand beschadigt of een gehele of gedeeltelijke obstructie van het bloedvat optreedt. De promovendus stelt vast dat het mogelijk is om kleinere canules te gebruiken voor de terugvloei van het bloed naar de hart-longmachine. Dat kan wanneer er gebruik gemaakt wordt van een variabel drukverval. Deze zogeheten vacuüm geassisteerde veneuze terugvloei (VAVD) maakt het mogelijk om de terugvloei met ongeveer tien procent te verhogen.

Speciale oxygenator

Voor een optimale re-infusie van bloed in de aorta is het ontwerp van de canule van groot belang. In zijn proefschrift beschrijft De Somer aan welke kenmerken een dergelijke canule moet voldoen en welke beperkingen de huidige canules hebben. Een ander probleem is de oxygenator die zorgt voor de toevoer van zuurstof en de afvoer van koolzuur. De momenteel gebruikte oxygenatoren zijn in essentie miniatuurversies van oxygenatoren voor volwassen. De Somer stelt dat een speciaal voor pasgeborenen ontwikkelde oxygenator veel voordelen biedt. Zo is het onder meer mogelijk om het bloedvolume
-nodig om de machine te vullen- drastisch te verlagen waardoor er minder bloedverdunning optreedt. Daardoor zijn er minder bloedproducten nodig, wat betekent dat het patiëntje aan minder bloeddonoren wordt blootgesteld. Tot slot wist de promovendus de afweerreactie van het lichaam, die ontstaat door het contact van het bloed van het patiëntje met het lichaamsvreemd materiaal, te beperken. Hij deed dit door alle onderdelen van de hart-longmachine te bekleden met een dun laagje materiaal. Dit materiaal bootst de buitenmembraan van de rode bloedcel na en beschermt op die manier onder meer de functie van de bloedplaatjes. Helaas kon niet de gehele ontstekingsreactie worden geblokkeerd, omdat een aantal factoren die medeverantwoordelijk zijn voor deze afweerreactie, op dit moment nog niet kunnen worden beïnvloed. Om deze reden stelt De Somer dat, hoewel reeds grote vooruitgang is geboekt, er nog verder onderzoek nodig is om de werking van de hart-longmachine voor pasgeborenen te verbeteren. /ImK

Filip De Somer (Aalst, België, 1960) studeerde verpleegkunde aan het Sint Augustinusinstituut voor verpleegkunde te Aalst, België. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Cardiothoracale geneeskunde en chirurgie van de RUG en bij het Laboratorium voor Hydraulica, het Laboratorium voor Experimentele Heelkunde en het Hartcentrum van de Universiteit Gent. Het Hartcentrum financierde het onderzoek. De Somer blijft als hoofdperfusionist werken in het Universitair Ziekenhuis Gent.

Datum en tijd

woensdag 12 februari 2003, 16.00 uur

Promovendus

F.M.J.J. De Somer, tel. 00 32 9 240 47 00, fax 00 32 9 240 38 82, e-mail: (filip.desomer@rug.ac.be) (werk)

Proefschrift

Strategies for optimisation of paediatric cardiopulmonary bypass

Handelsuitgave

Shaker Publishing BV, Maastricht, ISBN 90-423-0210-0

Promotores

prof.dr. T. Ebels, prof.dr. G. van Nooten

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Onderzoek

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie