Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Dieren vergiftigd in de Schoorlse duinen

Datum nieuwsfeit: 12-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Staatsbosbeheer
Zoek soortgelijke berichten

Staatsbosbeheer

12 februari 2003

Afgelopen week zijn er op verschillende dagen in de Schoorlse Duinen dode dieren aangetroffen. Na onderzoek bleek dat de dieren vergiftigd zijn. Dat betekent dat honden en katten ook niet veilig zijn. Staatsbosbeheer heeft de politie ingelicht.

De afgelopen dagen zijn 6 dode vossen en een dode buizerd aangetroffen. Om de doodsoorzaak van deze dieren te achterhalen is de buizerd en een vos voor pathologisch onderzoek naar de C.I.D.C. te Lelystad gebracht. Daar is vastgesteld dat ze door vergiftiging om het leven zijn gekomen, want zowel in de krop van de buizerd als in de maag van de vos is een zeer giftig bestrijdingsmiddel, waarschijnlijk Aldicarb, aangetroffen.

Het fijnkorrelig middel is waarschijnlijk in aas, bijvoorbeeld een kadaver, uitgezet om zo vleeseters te lokken en te doden. Na het eten van het aas met dit gif zal een dier een snelle en gruwelijke dood ondergaan.

Ook honden lopen gevaar
Honden en katten kunnen ook het vergiftigde aas eten en daarom adviseert Staatsbosbeheer hondenbezitters om hun honden uitsluitend (kort) aangelijnd uit te laten in en nabij de Schoorlse duinen. Kattenbezitters in de omgeving van de Schoorlse duinen kunnen beter hun kat in huis of in een afgesloten tuin houden. Politie en A.I.D. zijn omtrent deze zaak ingelicht.

Staatsbosbeheer betreurt deze vergiftigingsactie ten zeerste en zal extra toezicht houden in het gebied. De positie van de vos in Nederland staat de laatste tijd sterk ter discussie. Het beleid van Staatsbosbeheer en van de provincie Noord-Holland is dat er in grote natuurlijke eenheden, zoals de Schoorlse Duinen, geen afschot plaatsvindt van de vos. In kleinere natuurgebieden kan, omwille van kwetsbare diersoorten, in uitzonderlijke gevallen hiervan worden afgeweken.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie