Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Antwoorden kamervragen over Penthouse van 7000 euro voor premier

Datum nieuwsfeit: 12-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op de vragen van de heer drs. H. van Bommel (SP), d.d. 05-02-2003; kenmerk: 2020306600
---
1 Kent u het bericht 'Penthouse van 7000 euro per maand voor premier'?1 2 Is het waar dat eerder appartementen zijn gehuurd voor ministers voor ongeveer 4000 gulden per maand?
3 Wat verklaart de hoge kosten van het appartement dat voor de premier wordt gehuurd? 4 Is het waar dat de premier nauwelijks van het appartement gebruik maakt? 5 Is het waar dat de reistijd van het woonhuis van de premier naar het ministerie van Algemene Zaken slechts een half uur is? 6 Welke tijdswinst levert de kortere rit naar het Haagse appartement op? 7 Rechtvaardigen die tijdwinst en het gebruik de hoge kosten die voor het appartement van de premier moeten worden gemaakt? 1 - 7 Zoals ook opgenomen in het (openbaar gemaakte) introductiedossier voor de Minister- President is ten tijde van de besluitvorming in het voorjaar van 2002 over de noodzakelijke renovatie van het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president, nagegaan op welke wijze gedurende de renovatieperiode kon worden voorzien in alternatieve faciliteiten voor de Minister-President. De Minister-President moet kunnen beschikken over een locatie voor persoonlijke en vertrouwelijke gesprekken alsmede over passende huisvesting dichtbij de werkplek in Den Haag. Een dergelijke locatie dient te allen tijde onmiddellijk beschikbaar te zijn, een representatieve uitstraling te hebben en te voldoen aan de hoge veiligheidseisen die voortvloeien uit het samenhangend beveiligingsconcept als genoemd in de toelichting bij de AZ-begroting over 2002. Met name dit laatste aspect heeft een belangrijke rol gespeeld bij de na een zorgvuldige afweging gemaakte keuze voor het door AZ voor 1½ jaar gehuurde appartement. Het aspect "te allen tijde beschikbaar" moet zeer letterlijk worden genomen, omdat bijvoorbeeld in tijden van crisis direct van het appartement gebruik moet kunnen worden gemaakt. De Minister-President dient dan in Den Haag te zijn. Een vergelijking met appartementen die (soms) t.b.v. individuele ministers als pied-a-terre worden gehuurd, mag niet worden gemaakt, omdat deze uitsluitend de persoonlijke huisvesting van de desbetreffende ministers tot doel hebben. De Minister-President, de enige die beschikt over een ambtswoning die ook voor andere doeleinden dan alleen bewoning wordt gebruikt, moet ook in het thans gehuurde appartement over extra faciliteiten kunnen beschikken. Hij maakt daarvan regelmatig gebruik.

1 Algemeen Dagblad, 30 januari jl.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie