Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Partneropname verzorgingshuizen op helling: ouderenbonden ongerust

Datum nieuwsfeit: 13-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ANBO

Utrecht, 13-02-2003
Partneropname verzorgingshuizen op de helling: ouderenbonden verwachten schrijnende situaties
Met ingang van 1 april 2003 treedt de vernieuwde AWBZ in werking. Als gevolg van een wijziging in het partneropnamebeleid kunnen partners van geïndiceerden vanaf 1 januari 2004 niet langer op basis van de AWBZ in het verzorgingshuis worden opgenomen. Bovendien vervalt op grond van deze regeling voor de bestaande gevallen het recht op verblijf in het verzorgingshuis als de geïndiceerde partner onverhoopt overlijdt of overgeplaatst wordt.
De ouderenbonden ANBO, Unie KBO en PCOB vinden het onaanvaardbaar dat hierdoor wellicht duizenden oudere echtparen noodgedwongen worden gescheiden.

De uitwerking van dit besluit heeft ernstige consequenties voor zowel cliënten als aanbieders van zorg. Als één van de partners voor verblijf is geïndiceerd, vormt het verzorgingshuis voor de ander nauwelijks een optie meer. Het echtpaar wordt zodoende gedwongen om gescheiden verder te leven. Partners die zelf het verblijf gaan financieren komen voor extra financiële verplichtingen te staan, en dat is zeker niet voor iedereen haalbaar. Daarnaast zullen vele achterblijvende partners de instelling in de toekomst moeten verlaten en alternatieve woonruimte moeten zoeken. En zorgaanbieders zullen hun tweepersoonsappartementen nauwelijks nog kunnen benutten hetgeen grote gevolgen heeft voor de exploitatie van de instelling.

Sociaal onaanvaardbaar
ANBO, Unie KBO en PCOB vinden de beleidswijziging sociaal onaanvaardbaar. Met het oog op kwaliteit van leven moeten echtparen zolang mogelijk bij elkaar kunnen blijven. Voor achterblijvende partners moet een acceptabele tussenoplossing worden gevonden. De ouderenbonden gaan er bij het CDA en de PvdA op aandringen om deze weinig humane regeling nog tijdens de kabinetsformatie aan te pakken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie