Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Promotie Houding Mexicaanse jongeren ten opzichte van sociale grenzen

Datum nieuwsfeit: 13-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Houding van Mexicaanse jongeren ten opzichte van sociale grenzen

Promovendus Hans Oudhof bestudeerde de houding van Mexicaanse jongeren ten opzichte van sociale grenzen. Hoe gaan zij om met regels, wetten, normen en omgevingsverwachtingen ten aanzien van wenselijk gedrag en wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen gewone jongeren en jeugdige delinquenten? Oudhof nam daarvoor een vragenlijst af aan jongeren op scholen en in instellingen waar jeugdige wetsovertreders in hechtenis zaten. De onderzoeksgroep bestond uit ongeveer 400 jongeren uit de stad Toluca in Mexico: 300 'normale' jongeren, dat wil zeggen jongeren zonder ernstige gedragsproblemen en contacten met de justitie, en ongeveer 100 jeugdige delinquenten.

Het blijkt dat de houding van de Mexicaanse jongeren uit Toluca - zowel de 'normale' groep als de jeugdige delinquenten - vooral gekenmerkt wordt door de neiging tot normaanpassend gedrag. Verder concludeert Oudhof dat de cultuurverschillen tussen jongeren op dit gebied veel minder groot zijn dan vaak wordt aangenomen. De jeugdige wetsovertreders uit Toluca zijn veel meer geneigd tot het aanpassen aan sociale grenzen, en veel minder tot overtreden dan soortgelijke groepen die werden onderzocht in Nederland, België en Estland. Dit kan mogelijk worden verklaard door de kenmerken van de instelling waar de jongeren zijn gedetineerd, en door hun sociaal-economische achtergrond. Het promotieonderzoek van Oudhof maakt deel uit van het Reactie Patronen Onderzoek (RPO), een internationaal onderzoeksprogramma dat in 1980 onder leiding van Rink werd gestart bij de basiseenheid Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen, en waaraan onderzoekers van universiteiten uit Nederland, België, Canada, Duitsland, Estland, Nieuw-Zeeland, Slowakije en Mexico deelnemen. Het RPO is gericht op het onderzoeken van de basispatronen van de houding van jongeren ten opzichte van sociale grenzen, en de relatie tussen deze houding en de opvoeding thuis, op school en in instellingen voor jeugdzorg. De praktische toepassingen van het onderzoek worden gedaan voor het werk met jongeren op scholen of in (residentiële) instellingen voor jeugdzorg, op het gebied van preventie, diagnostiek en behandeling. /ML

Hans Oudhof (Amsterdam, 1957) studeerde economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en verrichtte zijn promotieonderzoek aan de vakgroep Orthopedagogiek van de Faculteit der Psychologische, Pedagogische en Sociologische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. De praktische uitvoering vond plaats aan de Faculteit der Gedragswetenschappen van de Autonome Universiteit van de Staat Mexico (in de stad Toluca in Mexico), waar hij werkt. De Autonome Universiteit van de Staat Mexico verschafte het budget voor de operationele kosten van het onderzoek. De Stichting Juveniles and Social Limits te Bedum voorziet in de publicatiekosten van het proefschrift.

Datum en tijd

donderdag 13 februari 2003, 16.00 uur

Promovendus

J. Oudhof, tel. 00 722 272 00 76, fax 00 722 272 15 18 (werk)

Proefschrift

The attitudes of Mexican youngsters with respect to social limits

Promotor

prof.dr. J.E. Rink

Faculteit

psychologische, pedagogische en sociologische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie