Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Alternatief voor waterinriching Aetsveldsche polder

Datum nieuwsfeit: 13-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten

LTO Nederland

Alternatief voor waterinriching Aetsveldsche polder

Eigen waterplan Weesper veehouders

Donderdag 13 februari 2003 - Zes veehouders uit Weesp presenteerden dinsdag een alternatief voor het waterinrichtingsplan van de Aetsveldsche polder Oost aan de Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) van Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. De boeren vinden het plan van de DWR onvoldoende. Veehouders in het lager gelegen deel van de polder blijven kampen met natte weilanden als de voorstellen uit het plan van DWR worden uitgevoerd.

Dick Verweij, veehouder in de Aetsveldsche polder is één van de initiatiefnemers van het alternatieve waterinrichingsplan. DWRschreef in opdracht van het HHRAmstel, Gooi en Vecht een waterplan om de waterhuishouding in de polder te verbeteren. Het voorstel van DWRis behelst onder meer een extra gemaal. De boeren de polder vinden dit niet genoeg. Verweij: "Dit gemaal zal het water in de Vecht pompen aan de Utrechtse weg. Maar dat is niet het enige probleem in het gebied. Er is nog een stuk in de polder dat ook extra aandacht behoeft." Verweij doelt op het lager gelegen gedeelte van de polder tegen het Amsterdam Rijnkanaal aan. DWR wil de hoofdwatergang die dwars door dit stuk loopt op het oude niveau handhaven. "Het huidige gemaal is ingesteld op 8.000 millimeter neerslag per jaar. Uit metingen blijkt dat de gemiddelde cijfers in de afgelopen jaren uitkomen op 10.000 millimeter.Vooral de boeren in dit lager gelegen gedeelte hebben daar last van. Het water moet bij hevige en aanhoudende neerslag, sneller weggepompt kunnen worden."
De boeren stellen daarom voor een extra gemaal te plaatsen dat rechtstreeks loost op het Amsterdam Rijnkanaal. "Dat is natuurlijk een kostbare zaak maar in onze optiek wel noodzakelijk," aldus Verweij die zelf op hoger gelegen gronden boert.
Het alternatieve waterplan van de veehouders wordt onderschreven door alle boeren in de polder. "We hebben alle zes vier anderen benaderd. Niet iedereen heeft evenveel last van het water maar er is wel solidariteit."
Een woordvoerder van DWR vertelde dinsdag het plan van de boeren toe te zullen voegen aan de inspraakreacties. Na afloop van de inspraakronde beslist het HHR over eventuele aanpassing van het waterinrichtingsplan.

(Auteur: (westweek@wlto.nl))

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie