Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Bloeddiamanten belicht in Museon Den Haag

Datum nieuwsfeit: 16-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
MUSEON

Bloeddiamanten belicht in Museon Den Haag


Op 16 februari 2003 staan een aantal activiteiten In het Museon in Den Haag in het teken van conflict- of bloeddiamanten.

Conflict- of bloeddiamanten
In Siërra Leone, maar ook in bijvoorbeeld Angola en Kongo vechten rebellen- en regeringslegers om de toegang tot diamantmijnen. Deze 'bloeddiamanten zijn gemakkelijk te verhandelen. Met de opbrengst van deze diamanten worden weer wapens aangeschaft. Oorlog voeren wordt daarmee een winstgevende activiteit. Vanaf 1 januari 2003 zijn officiële maatregelen tegen de handel in zogenaamde 'bloeddiamanten in werking getreden. Diamanten mogen niet meer worden verkocht zonder een certificaat dat verzekert dat het sieraad dat hier bij de juwelier ligt niet heeft bijgedragen aan het voortduren van bloedige Afrikaanse oorlogen.

Lezing West Africa Witness
West Africa Witness presenteert in samenwerking met Amnesty International Nederland een lezing over kindsoldaten en hun relatie tot diamanten. De lezing wordt gegeven door Caroline van Loon, werkzaam voor West Africa Witness en tevens coördinator van het Watchmenproject voor Amnesty International. Kinderen worden uitgenodigd mee te doen met het Watchmenproject. Via de website van dit project www.watchmen.nl.amnesty.org kunnen zij brieven en tekeningen aan de kindsoldaten in Siërra Leone sturen. Aanvang van de lezing is 13.00 uur en het Museon entreekaartje geeft tevens toegang tot de lezing.

Lezing Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika en film 'Bloody Diamonds Forever'
Het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika initieert de Fatal Transactions Campagne. Fatal Transactions roept de diamantindustrie en de consument op te weigeren om conflictdiamanten te verhandelen of aan te schaffen. Kirsten Hund werkt namens het NIZA voor de Fatal Transactions Campagne. Zij zal een lezing houden over de achtergrond van de illegale diamantenhandel. Er wordt inzichtelijk gemaakt hoe het mogelijk kan zijn dat de consument door de aanschaf van een kostbaar sieraad een bijdrage levert aan het voortduren van een bloedige Afrikaanse oorlog. Na de lezing wordt de Engelstalige film (zonder ondertiteling) 'Bloody Diamonds Forever' vertoond. Deze film is mede gefinancierd door HIVOS (Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking).
De film volgt de reis van een diamant, gekocht van het rebellenleger Unita in het straatarme, door oorlog geteisterde Angola. Uiteindelijk belandt de steen in een Deense trouwring. Uit de film blijkt dat het wereldwijde systeem van afspraken om de handel in bloeddiamanten te beëindigen verre van waterdicht is. Aanvang van de lezing en film is 14.00 uur en het Museon entreekaartje is tevens toegangsbewijs.

Fototentoonstelling van Kadir van Lohuizen
Fotograaf Kadir van Lohuizen exposeert in het Museon onder de titel 'Siërra Leone graaft zich een ongeluk'. De foto's tonen de relatie aan tussen de winning van zogenaamde conflict- of bloeddiamanten en de oorlog die in Siërra Leone. Deze oorlog kostte tussen 1991 en 2001 meer dan 75.000 mensenlevens en joeg meer dan een kwart van de 4,5 miljoen inwoners op de vlucht. Tienduizenden kinderen raakten direct bij de oorlog betrokken, omdat ze door één van de strijdende partijen werden geronseld als kindsoldaat. Sinds een jaar heerst er een wankele vrede. Winnaar van de Dick Scherpenzeel Fotoprijs 2001 Kadir van Lohuizen maakte in mei 2000 een reportage vanuit het door rebellen beheerste noordoosten van Siërra Leone.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie