Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Ruimtelijk Planbureau: Het einde van de ruimtelijke ordening

Datum nieuwsfeit: 18-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RUIMTELIJK PLANBUREAU

Ruimtelijk Planbureau: Het einde van de ruimtelijke ordening

18 februari 2003, persbericht nummer 1

'Er is voor een volgend kabinet nog veel te doen'. Dat concludeert Wim Derksen in zijn essay 'Het einde van de ruimtelijke ordening', het eerste nummer van de periodiek 'Ruimte in Debat'.

De economische positie van Nederland, vraagstukken over bereikbaarheid en woonwensen van burgers leggen een steeds hogere druk op de ruimtevraag in Nederland. Juist in die situaties is het van belang dat de overheid keuzes durft te maken en misschien belangrijker, ruimtelijke problemen onderkent. Te vaak nog wordt ervan uitgegaan dat de ruimtelijke problemen die in de Vijfde Nota ontbreken zijn opgelost. Niets is minder waar. Daarnaast zal ook vooral de mondigheid van burgers als uitgangspunt genomen moeten worden. De ruimtelijke ordening is nog te top-down, te normatief en te zeer vanuit een maakbare samenleving bedacht. Een betuttelende rol van de overheid past niet meer.

Op de beschouwing van Derksen schreven Elco Brinkman en Jaap Modder, respectievelijk voorzitter Algemeen Verbond Bouwbedrijf en voorzitter College van Bestuur Knooppunt Arnhem-Nijmegen, elk een reactie.

Met dit periodiek wil het planbureau de discussie over de ruimtelijke ontwikkeling stimuleren en verdiepen. Naast een essay waarin een auteur stelling neemt op een belangrijk thema in de ruimtelijke discussie, bevat het tijdschrift daarom ook steeds twee reacties van deskundigen die, naar verwachting, een afwijkend standpunt met betrekking tot dit thema innemen. Het volgende nummer van Ruimte in Debat komt uit in april 2003 en heeft als thema 'Stedelijke Vernieuwing'.


0-0-0

Voor een exemplaar van 'Ruimte in Debat' of meer informatie: Ruimtelijk Planbureau, Bureau Communicatie, Ilse Heemskerk, telefoon
070 3490 746 of 0652 671626; (heemskerk@rpb.nl).
18 feb 03 14:10

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie