Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Bronbeek viert 140-jarig bestaan met nieuw boek en foto-expositie

Datum nieuwsfeit: 19-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


---

Ministerie van Defensie---

Bronbeek viert 140-jarig bestaan met nieuw boek en foto-expositie

17-02-2003

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB013

Het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek te Arnhem viert op woensdag 19 februari zijn 140-jarig bestaan. De commandant van Bronbeek, kolonel J.C.L. Bolderman, biedt inwoners, personeel, vrijwilligers en genodigden die dag een feestprogramma aan. Onder de genodigden bevinden zich de commandant en een deputatie van de veteranen van het Royal Hospital Chelsea te Londen, de Britse zusterinstelling van Bronbeek. Het museum zal de gehele dag voor het publiek gesloten zijn.

De festiviteiten bestaan uit een ceremoniële opening voor de Commandantswoning. Onderdelen hiervan zijn de inspectie van een gewapende wacht van het Regiment van Heutsz, het hijsen van de Nederlandse vlag en een optreden van het muziekkorps van de Nationale Reserve. Als letterlijk startschot voor de viering vuurt een inwoner een replica van een kanon af in het reünie- en congrescentrum Kumpulan op het landgoed. Verder geeft de oud-commandant van Bronbeek generaal b.d. G.A. Geerts een presentatie van zijn boek Eresaluut aan een vergeten leger - 140 jaar vreugde en verdriet van de bewoners van Bronbeek. Tevens opent de voorzitter van de inwonerscommissie, de heer J.D. Roodzant, de foto-expositie Bronbekers bekeken in het museum. De expositie omvat een reeks manshoge portretten van huidige inwoners in het uniform van hun eigen krijgsmachtdeel naast opnames uit hun actieve diensttijd; een serie fotos uit de 140-jarige geschiedenis van Bronbeek illustreert daarbij de historische ontwikkeling.

Anno 2003 kent Bronbeek vier hoofdtaken. In de eerste plaatst is het instituut een modern verzorgingshuis dat ouderenzorg biedt aan oud-militairen uit alle krijgsmachtdelen. Vanaf de opening in 1863 tot heden hebben precies 6060 inwoners hiervan gebruik gemaakt. Daarnaast toont het museum in een permanente expositie en wisseltentoonstellingen het militaire aspect van de Nederlandse koloniale geschiedenis, met name van Nederlands-Indië. Tevens geeft Bronbeek gelegenheid tot herdenken en gedenken bij de monumenten op het landgoed. Tenslotte biedt het faciliteiten voor het houden van reünies van met name veteranen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie