Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Laatste fase mega-sectie Zeehondencreche Pieterburen afgerond

Datum nieuwsfeit: 19-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Zeehondencreche Pieterburen
Zoek soortgelijke berichten

Zeehondencreche Pieterburen

Laatste fase mega-sectie afgerond

Onder grote belangstelling van de nationale en internationale pers werd in oktober 2002 gedurende een hele week in een fabriekshal in de stad Groningen sectie uitgevoerd op bijna 1200 zeehonden. Kort daarna werd door het ministerie van LNV het officiële einde van de virusepidemie afgekondigd. Toch werden nog weken nadien dode zeehonden gevonden langs de kusten van de waddeneilanden en van Friesland en Groningen. Ook die dode dieren werden verzameld en opgeslagen in diepvriescontainers.

Om het wetenschappelijk onderzoek compleet te maken, heeft de Zeehondencrèche samen met de Erasmus Universiteit te Rotterdam weer een sectie-sessie georganiseerd op dezelfde locatie, die opnieuw belangeloos beschikbaar is gesteld door de containerfirma VOP uit Groningen. Hier worden de laatste 150 zeehonden onderzocht door een team van onderzoekers en vrijwilligers van de Zeehondencrèche en de Erasmus Universiteit. Alle dieren worden op zoveel mogelijk aspecten onderzocht. Naast virologie en pathologie, uitgevoerd door het Erasmus MC, liggen accenten vooral op reproductiestatus (in samenwerking met Schotland) parasitologie (in samenwerking met Spanje) en toxicologie (in samenwerking met Japan).

De vorige keer is ruim 7 kubieke meter "monsters" van vetweefsel en organen verzameld. Een deel daarvan is naar Japan verzonden voor toxicologisch onderzoek. De Japanse overheid financiert dit onderzoek met ruim 1 miljoen Euro. Bij dit afsluitende onderzoek is een tweetal wetenschappers uit Japan naar Groningen gekomen om aanvullende metingen en onderzoekingen aan zeehonden uit te voeren. Naar verwachting kunnen binnen een aantal maanden de eerste resultaten van de onderzoeken bekend gemaakt worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie