Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Wensdroom en toekomstvisioen in de hedendaagse kunst

Datum nieuwsfeit: 22-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN

SHINE
Wensdroom en toekomstvisioen in de hedendaagse kunst

Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam
22 februari 2003 tot en met 21 april 2003

SHINE presenteert: wensdromen en toekomstvisioenen in de actuele beeldende kunst. De tentoonstelling brengt een twintigtal kunstenaars samen uit binnen- en buitenland. Zij geven uitdrukking aan ons verlangen los te komen van de harde realiteit. Hun werk is even optimistisch als kritisch. SHINE houdt het ideaal voor ogen in de weerbarstige werkelijkheid.

Met sculpturen, video-installaties en schilderijen vormt de tentoonstelling een verrassende, visionaire enscenering. Het middelpunt van de presentatie is een meesterwerk uit de vaste collectie van Museum Boijmans Van Beuningen: 'Een Computer die alle problemen de wereld uit zal helpen' van de Amerikaanse kunstenaar Walter De Maria (1935). Deze vloersculptuur werd in 1984 speciaal vervaardigd voor de grootste museumzaal, met een oppervlak van 40 x 40 meter. SHINE spiegelt zich aan de blinkende belofte van deze monumentale 'Computer die alle problemen de wereld uit zal helpen'.

De kunstenaars geven allen op hun manier glans aan de nuchtere werkelijkheid. Een doorsnee achtertuin werd door de Amerikaanse Liza Lou (1969) nagebouwd op ware grootte en met glinsterende glaskraaltjes en pailletten veranderd in een betoverend kitschparadijs. Bij de eveneens uit Amerika afkomstige schilder Fred Tomaselli (1956) verschijnt de Tuin van Eden als een psychedelische projectie. Tomaselli maakt gebruik van de verraderlijke macht van het medicijn als tegengif op de harde werkelijkheid. Pillen waaieren in zijn collages uit tot een vuurwerk van drugs voor het oog.

SHINE is ontwikkeld door de Stadscollectie Rotterdam, zelfstandig onderdeel van Museum Boijmans Van Beuningen. De Stadscollectie plaatst (denk)beelden van kunstenaars uit Rotterdam in een mondiaal perspectief .

Deelnemende kunstenaars:
Paul Cox, Martin Creed, Walter De Maria, Jeroen Eisinga, Daan van Golden, Christian Jankowski, Rince de Jong, Liza Lou, Tracey Moffatt, Saskia Olde Wolbers, Roman Opalka, Gerco de Ruyter, Maria Roosen, Jean Marc Spaans, Fiona Tan, Henk Tas, Fred Tomaselli en Dré Wapenaar.

SHINE biedt meer dan ogentroost: een reflectie op het bestaan.

Het rijk geïllustreerde boek SHINE, in samenwerking met NAi Uitgevers in Rotterdam, bevat teksten van Wilma Sütö, samensteller van de tentoonstelling, schrijver Bas Heijne en de Franse filosoof Michel Onfray.

=====

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie