Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Stadig en corporaties gaan gezamenlijk woningproductie versnellen

Datum nieuwsfeit: 24-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Amsterdam

Stadig en corporaties gaan gezamenlijk woningproductie versnellen 20 februari 2003 - Paul van Yperen

Dit is een gezamenlijk persbericht van Gemeente Amsterdam en Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties

Wethouder Duco Stadig en de veertien Amsterdamse woningcorporaties, verenigd in de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, willen samen de nieuwbouwproductie versneld weer op gang brengen. Het college van B en W is akkoord met de voorwaarden die de wethouder en de Federatie voor de periode 2003 2006 zijn overeengekomen. Zo kunnen de gemeente en de corporaties bij concrete projecten snel tot overeenstemming en dus tot de bouw van woningen komen. Het doel van wethouder Stadig om tot en met 2006 16.000 woningen in productie te nemen komt hiermee een belangrijke stap dichterbij.

De bouwproductie stagneert al enige tijd vanwege de gestegen bouwkosten, de toegenomen kwaliteitseisen en de marktrisico's. De corporaties worden daardoor geconfronteerd met oplopende tekorten op hun sociale huurwoningen, tot EUR 70.000 per woning. Veel bouwplannen komen daardoor financieel moeilijk rond. Wethouder Stadig publiceerde onlangs de Nota Woningproductie met voorstellen om de bouwproductie uit het slop te halen. De woningcorporaties hebben daarop ook eigen voorstellen aan de wethouder gedaan.

Tijdens de onderhandelingen hierover is een aantal voorstellen besproken, waarover de gemeente en de corporaties het eens zijn geworden. De afspraken leiden ertoe dat de tekorten per sociale huurwoning voor woningcorporaties omlaag gaan, zodat plannen sneller rond kunnen komen. Zo is onder meer afgesproken dat corporaties geen verliezen zullen lijden op gebouwde parkeervoorzieningen. Ook willen beide partijen dat corporaties wordt toegestaan om op termijn een derde van de nieuwbouw in de sociale huursector te verkopen, zonder dat de grondprijs wordt aangepast. Verder worden hogere aanvangshuren (tot aan de huursubsidiegrens, nu 565 euro) voor de helft van de nieuwe sociale huurwoningen mogelijk. Voor de andere helft is de maximale huur nu 440 euro voor 1- en 2-persoonshuishoudens en 471 euro voor 3- en meer-persoons huishoudens. De gemeente en de corporaties willen dat voor de bewoners in de herstructureringsgebieden in Amsterdam Noord, Westelijke Tuinsteden en Zuidoost de nieuwe woningen qua huur bereikbaar zijn.

Pb-20

© Gemeente Amsterdam

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie