Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Eerste vliegtuig Geilenkirchen naar Turkije

Datum nieuwsfeit: 24-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


---

Ministerie van Defensie---

Eerste vliegtuig Geilenkirchen naar Turkije

24-02-2003

Vanaf de Duitse vliegbasis Geilenkirchen, net over de grens bij Limburg, is maandagmorgen (24 februari) rond tien uur een TCA-vliegtuig (TCA = Trainer-Cargo Aircraft) van de NAVO vertrokken naar Konya in Turkije. Aan boord van het vliegtuig bevond zich materieel en personeel. Later deze week vertrekken enkele E-3 AWACS radarvliegtuigen. Vorige week besloot de NAVO om E-3 AWACS radarvliegtuigen in te zetten voor de bescherming van Turkije. Daar krijgen zij als taak de grondradarposten te ondersteunen, waardoor het zicht op activiteiten in het luchtruim boven zuidoost-Turkije vergroot wordt.

Drie Nederlandse militairen en een aantal burgermedewerkers van de in totaal circa 55 Nederlanders die op de AWACS-basis werken maken straks deel uit van de eenheid die naar Turkije vertrekt. Vliegbasis Geilenkirchen beschikt over 17 AWACS-vliegtuigen die bemand worden met personeel uit België, Canada, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Turkije en de Verenigde Staten. De AWACS-toestellen opereren vanaf de thuisbasis Geilenkirchen, maar ook vanaf de vaste, "Forward Operating Bases" in Trapani (Italië), Aktion (Griekenland), Konya (Turkije) en de "Forward Operating Location" in Orland (Noorwegen).

De AWACS-toestellen van de NAVO werden in 2001 en 2002 onder meer tijdelijk ingezet boven de Verenigde Staten ter vervanging van soortgelijke vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht die elders in de wereld nodig waren. De radarvliegtuigen zorgden toen onder meer voor de bewaking van het luchtruim van het oosten van de Verenigde Staten waaronder de hoofdstad Washington.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie