Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Eerste Nederlandse ballonteam steekt Kilimanjaro over

Datum nieuwsfeit: 25-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

AVR BEDRIJVEN

Eerste Nederlandse ballonteam steekt Kilimanjaro over

Vandaag is bekend geworden dat vorige week het eerste Nederlandse ballonteam succesvol de Kilimanjaro in Tanzania is overgestoken. De Kilimanjaro is met haar ongeveer 6.000 meter, de hoogste vrijstaande berg in Afrika. Op dinsdag 18 februari 2003 werden om 05.30 uur de laatste voorbereidingen afgerond en om 06.30 uur koos de ballon het luchtruim. De ballon met de piloten Karel Abbenes en Willem Hijink steeg naar 7.000 meter (23.500 voet) om van uit deze hoogte zonder al te veel last te ondervinden van de aanwezige turbulentie, de oversteek te beginnen.

Na een aantal uren varen bleek de geplande navigatie uit te komen. De piloten dirigeerden de ballon gebruikmakende van de diverse windrichtingen per hoogteverschil, rechtstreeks over de centraal op de bergtop gelegen vulkanische krater. Op de bereikte hoogten is het gebruik van zuurstofmaskers noodzakelijk.

Voorafgaand aan de gewaagde oversteek verbleef het team gedurende drie dagen in het basiskamp aan de oostelijke voet van de Kilimanjaro, dichtbij de Keniaanse grens. Iedere avond werd telkens om 21.00 uur via de radio gecommuniceerd met de binnenkomende KLM-vluchten Amsterdam - Kilimanjaro. De KLM-bemanning heeft het team zo voorzien van de meest recente gegevens over de weersgesteldheid en de in het gebied heersende hoogtewinden. Het ballonteam stelde deze samenwerking zeer op prijs; met lokale middelen is het onmogelijk deze gegevens te vergaren.

De ballonvlucht werd gecoördineerd vanuit het begeleidende safety vliegtuig met het camera team o.l.v. Hein Brunings. De landing van de ballon vond plaats in de directe nabijheid van een Masai dorp gelegen in de Afrikaanse savanne. Culturen ontmoetten elkaar; de Masai heeft alle hulp geboden bij het bergen van de ballon. Het volgteam, onder supervisie van Marco Hijink en Erik van Halsema, legde gedurende ca 6 uur de moeilijk begaanbare en stoffige weg af via de zuidelijke route van het bergmassief om de gelande ballon te bergen.

Deze Kilimanjaro expeditie werd mogelijk gemaakt door JMT African Heart Expeditions, een reisorganisatie gevestigd in de stad Arusha, Tanzania. Men houdt zich bezig met het op verstandige wijze toepassen van toerisme en ecologie. Daarnaast werd de succesvolle expeditie gesponsord door het afval- en milieuconcern AVR. Dankzij deze sponsoring werd het mogelijk gemaakt het parkmanagement van het Kilimanjaro National Park te ondersteunen bij een grootscheepse schoonmaakactie van de berg.

Voor nadere informatie kunt u via E-mail contact opnemen met het ballonteam (karelafrika@hotmail.com)
Het team verblijft nog tot 1 maart in Tanzania. Karel Abbenes is daar telefonisch bereikbaar op gsm 00255 - 744875552.

Meer informatie over de actie van AVR vindt u op www.avr.nl Voor foto's en verdere vragen kunt u ook terecht bij de woordvoerder van AVR, Marjolein Boer 010 - 400 73 76 of 06 - 22 40 70 92

25 feb 03 10:26

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie