Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Zeep uit Palestijnse Gebieden onderweg naar Noord-Holland

Datum nieuwsfeit: 25-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Kerken in Aktie
Zoek soortgelijke berichten

Kerken in Aktie

Datum: 25/02/2003
Kerkinactie brengt zeep uit Palestijnse Gebieden naar Noord-Holland Vanuit Nabloes op de Westelijke Jordaanoever zijn 6.000 stukken zeep onderweg naar Nederland. De zeep arriveert per schip naar verwachting op 9 maart in de haven van Rotterdam. Vandaar uit wordt de zeep door plaatselijke gemeenten van de Samen op Weg-kerken in Noord-Holland verkocht. Het initiatief voor dit opmerkelijke transport is genomen door de provinciale werkgroep Kerkinactie.

Het doel van deze eenmalige actie is om in de Veertigdagentijd die op 5 maart a.s. begint de betrokkenheid met partnerorganisaties in Israël en de Palestijnse Gebieden extra concrete inhoud te geven. De zeep is onder moeilijke omstandigheden door kleine Palestijnse bedrijfjes in de stad Nabloes op de Westelijke Jordaanoever geproduceerd. De zeep wordt door Sindyanna of Galilee, een Israëlische solidariteitsgroep, opgekocht en in de hele wereld doorverkocht.

De zeep is gemaakt van olijfolie.De olijfolieoogst van 2002 was zeer moeilijk. Er deden zich gewelddadige situaties voor van Israëlische soldaten die de oogst verhinderden en zelfs olijfbomen ontwortelden. Daarnaast zijn er groepen kolonisten die de Palestijnse dorpen aanvielen wanneer zij wilden oogsten. Leden van Israëlische vredesgroepen schoten de Palestijnse boeren te hulp om de oogst binnen te halen maar ook om als menselijk schild te dienen. Bij de productie en export van de zeep vernielde het Israëlische leger apparatuur.

Het behoud van de olijfboomgaarden en het recht op de gronden is economisch zeer belangrijk voor de Palestijnse bevolking. Door het verkopen van de zeep kunnen kerken de mensen op de Westoever en Sindyanna helpen. De opbrengst van de olijven vormt één van de laatste inkomstenbronnen voor de Palestijnen. Bovendien laten de kerken met deze actie een teken van hoop zien in de samenwerking tussen Israëli's en Palestijnen. Daarmee sluit de zeepactie aan bij het beleid van Kerkinactie om initiatieven van Joodse en Palestijnse groepen die streven naar vrede en verzoening te ondersteunen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jaap 't Gilde, persvoorlichter, telefoon (030) 880 14 62. Karel Jungheim, adviseur Kerkinactie Noord-Holland, telefoon (075) 655 95 10.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie