Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Vasalis' laatste dichtbundel in lezingenserie 'Spraakmakende boeken'

Datum nieuwsfeit: 27-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten

Rijksuniversiteit Groningen

Vasalis' laatste dichtbundel in lezingenserie 'Spraakmakende boeken'

In 2002 bracht de familie van de dichteres Maria Vasalis haar nagelaten gedichten uit onder de titel 'De oude kustlijn'. Deze dichtbundel kwam direct op de bestsellerslijsten terecht, terwijl er in recensies de nodige kritiek werd geuit. Prof.dr. Gilles Dorleijn gaat in zijn lezing in op wat de magie van Vasalis is en haar plaats in de moderne poëzie.

Hoewel het oeuvre van Vasalis klein is, bevat het enkele alom bekende gedichten, of beter nog, enkele dichtregels die iedereen kent. 'Ik droomde, dat ik langzaam leefde', 'Ik voelde mij bedroefd en goed' en vooral ook het in rouwberichten vaak geciteerde 'En niet het snijden doet zo'n pijn, maar het afgesneden zijn'. Normaal raakt een dichter die niet regelmatig publiceert op de achtergrond. Dit gold niet voor Vasalis. Haar laatste bundel verscheen in 1954. Daarna publiceerde zij nog slechts een enkel gedicht in het tijdschrift Tirade. Toch ontving zij in de jaren zeventig en tachtig belangrijke prijzen (Constantijn Huygensprijs, P.C. Hooftprijs) voor haar werk dat toen bijna een halve eeuw oud was. De na haar dood uitgebrachte bundel 'De oude kustlijn' kreeg een warm onthaal bij het publiek, maar niet bij de zogenaamde deskundigen: de critici. Wat is de magie van Vasalis en op wie werkt die? Hoe past Vasalis in wat nu de moderne poëzie is of past ze daar niet in? Prof. Dorleijn gaat op deze en andere vragen in. Hij besteedt aandacht aan gedichten uit het afgelopen jaar (o.a. van Tonnus Oosterhof, Astrid Lampe, Alfred Schaffer en Robert Anker). Daartussen worden de gedichten van Vasalis geplaatst, waarbij vooral enkele gedichten uit 'De oude kustlijn' aan de orde zullen komen.

Gillis Dorleijn is als hoogleraar Nederlandse letterkunde verbonden aan de Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen. Hij houdt zich onder meer bezig met literatuurgeschiedenis (hij bereidt samen met Wiljan van den Akker (Utrecht) een boek voor over de poëzie van 1900 tot 1942), literaire instituties (uitgeverijen, literaire kritiek) en moderne poëzie. Hij trad samen met Jos Joosten en Thomas Vaessens als gastredacteur op van het dikke themanummer van Nederlandse Letterkunde over De nieuwe poëzie (december 2002) en is dit jaar juryvoorzitter van de VSB Poëzieprijs.

Datum en tijd

donderdag 27 februari 2003, 20.00-22.00 uur

Spreker

prof.dr. Gilles Dorleijn

Titel

Spraakmakende boeken: 'De oude kustlijn' van Maria Vasalis

Plaats

Offerhauszaal, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Faculteit der Letteren, PR en Voorlichting, tel. (050)363 59 09 (Anneke Kok/Joke van Kuijk), e-mail:
j.h.b.van.kuijk-(sweering@let.rug.nl)

Studium Generale

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie