Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Bedrijfsleven optimistischer over investeringsniveau

Datum nieuwsfeit: 27-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: 6e ICT BAROMETER

MKB vangt klappen ict sector ten dele op

Bedrijfsleven optimistischer over investeringsniveau

ROTTERDAM, 27 FEBRUARI 2003 - De budgetten voor ICT investeringen bij middelgrote en kleine ondernemingen (MKB) zullen de komende periode nog groeien, terwijl de budgetten voor ICT van grote ondernemingen overwegend dalen. De licht groeiende vraag in het MKB vangt echter maar voor een deel de neergaande lijn van de grote ondernemingen op. Kleinere ondernemingen zijn met name voornemens om pc's en software aan te schaffen, ICT projecten te starten en ICT specialisten in dienst te nemen. Met name de beveiliging van netwerken krijgt prioriteit bij het MKB. De belangstelling voor het inhuren van externe ICT specialisten is tanende, terwijl dit bij grote ondernemingen dramatisch daalt.

Deze bevindingen volgen uit de zesde ICT Barometer, het tweemaandelijkse onderzoek van Ernst & Young naar de ontwikkelingen op het gebied van ICT. Het onderzoek maakt deel uit van de 'Thought Leadership' programma's van Ernst & Young en is uitgevoerd door Interview NSS onder 600 directeuren, managers en professionals.

Verwachtingen voor toekomst positief
De overheid blijkt in zijn ICT bestedingen een stabiele factor te zijn. De budgetten zijn bij de overheid het afgelopen jaar overwegend gestegen. Die stijging is eveneens waar te nemen in het MKB, en daarnaast ook in de sector handel en distributie. Het investeringsniveau in het bedrijfsleven, in het bijzonder de grote ondernemingen, is evenwel zeer conjunctuurgevoelig. Niettemin overheerst in het bedrijfsleven het optimisme voor de komende twaalf maanden. De verwachting is dat de bestedingen het komend jaar weer zullen toenemen. Dit betekent overigens nog geen goed nieuws voor de ICT dienstverleners. Met name de inhuur van externe specialisten blijft onder druk staan.

'ICT dienstverleners moeten bakens verzetten'
Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership bij Ernst & Young, concludeert hieruit dat ICT dienstverleners zich meer moeten richten op het MKB. 'Al in april vorig jaar hebben wij een duidelijke groeicurve bij het MKB gesignaleerd. De resultaten nu zijn opnieuw een duidelijk signaal dat ICT dienstverleners de bakens moeten verzetten. Grote bedrijven draaien hun budgetten terug, maar ICT dienstverleners storten zich nog steeds massaal op de top 100 bedrijven en organisaties. Tegelijkertijd verruimen juist kleinere ondernemingen hun budgetten, en investeren ze in nieuwe apparatuur, software en beveiliging. Met een reëler tarief en een creatievere attitude kunnen ICT dienstverleners nu meer succes halen in het MKB dan bij grote ondernemingen', aldus Verschuur.

Herstel in 2004
De gespannen internationale verhoudingen, dreiging van oorlog en terreur, zijn de belangrijkste oorzaken voor de conjunctuur, zo blijkt uit het onderzoek. Concurrentievermogen en innovatiekracht zijn volgens het bedrijfsleven van veel minder betekenis voor de ontwikkeling van de economie. Onzekerheid over het economisch klimaat is de belangrijkste reden om terughoudend te zijn in het doen van ICT investeringen. Bedrijfsresultaten en financiële armslag hebben iets minder invloed op de investeringsbeslissingen. De gemiddelde verwachting is dat in de eerste helft van 2004 een economisch herstel plaatsvindt.

Slechts 6 procent wijst de instabiele politieke situatie in Nederland aan als oorzaak voor de conjunctuur. Niettemin komt het bedrijfsleven wel met oplossingen waartoe de overheid moet besluiten. De overheid doet er volgens de respondenten het beste aan de bedrijfslasten te verlagen. 36 procent wijst dit aan als oplossing voor verbetering van het economisch klimaat. 21 procent van de ondervraagden vindt dat het bedrijfsleven de problemen zelf moet oplossen.

Minister of staatssecretaris voor ICT
Het bedrijfsleven is in overgrote meerderheid (65 procent) voorstander van een aparte bewindspersoon (Minister of Staatssecretaris) voor ICT. Grote zorgen zijn er met name ten aanzien van de lage onderwijsbestedingen en het verwachte tekort aan goed opgeleide ICT specialisten. Het bedrijfsleven doet de suggestie dat de overheid zelf het voorbeeld geeft door meer te investeren in ICT of een speciale ICT stimuleringsregeling in het leven te roepen. De meningen zijn verdeeld of de overheid moet zorgdragen voor een breedband verbinding voor elk huishouden. Alleen binnen de sector handel / distributie is de meerderheid voor een dergelijke investering van overheidswege.

De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young ICT Leadership, is de 'vinger aan de pols' voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 tweemaandelijks gehouden onder zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven, de not-for-profit sector en de overheid. Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Interview NSS. De ICT Barometer biedt naast het jaarlijkse Trends in ICT onderzoek een belangrijk deel 'up to date' informatie door een aantal vaste business dilemma's te monitoren, aangevuld met actuele vragen.

Voor meer informatie:

Ernst & Young
Toby Ellson, tel: (010) 4065364 of (06) 29084762 E-mail: (nlellso2@ey.nl)
www.trends-in-ict.nl
Het onderzoeksrapport wordt op verzoek toegestuurd.

p.s.: volgende week donderdag volgt een appendix van het onderzoek naar innovatie. De gegevens worden hiervoor nog verwerkt en geanalyseerd.

27 feb 03 10:01

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie