Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

LPF wil politiek vuurwerk in de Tweede Kamer

Datum nieuwsfeit: 27-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Lijst Pim Fortuyn
Zoek soortgelijke berichten

Lijst Pim Fortuyn


Het politieke vuurwerk moet terugkomen

Hilbrand Nawijn en Joost Eerdmans boden op woensdag 26 februari aan kamervoorzitter Frans Weisglas een plan van aanpak aan betreffende de werkwijze van de Tweede Kamer.

Door Bart Bakker

Ik heb de kamer eind vorig jaar bekritiseerd door de werkwijze een ritueel te noemen, zei Hilbrand Nawijn bij de overhandiging aan Weisglas. Er volgde toen een spoeddebat waarbij ik zelfs een motie van afkeuring moest overleven. De LPF-fractie heeft vervolgens een plan opgesteld op welke manier de werkwijze van de Tweede Kamer kan worden veranderd. Het doel van het plan is om de bureaucratie weg te nemen en de debatten voor de burgers levendiger te maken. Begrijp me goed, de Tweede Kamer is het belangrijkste orgaan voor de volksvertegenwoordiging. Maar de burger dient meer betrokken te raken bij datgene wat in de Tweede Kamer gebeurt. De burger moet zich hierin kunnen herkennen. Daar komt bij dat voor de nieuwkomers in de Kamer een aantal zaken nogal chaotisch overkomt. Veel dingen verzanden in een bureaucratische rompslomp.

Vernieuwing

Hoewel de LPF pas kort in de Tweede Kamer opereert, is ons een aantal zaken opgevallen, vult Joost Eerdmans aan. De aanleidingen voor ons initiatief zijn de bureaucratische werkwijze van de Kamer, het enkel willen scoren van politici in de media en de zogenaamde Haagse Kaasstolp. Hier doel ik onder andere op het indienen van de ene motie na de andere en de veel te lange debatten. Mede hierdoor is de kloof met de politiek te groot geworden. In ons plan staan negentien punten voor vernieuwing. Door deze punten zal het politieke vuurwerk tijdens de debatten terugkomen. Dit is noodzaak, want hierdoor gaan de debatten weer leven bij de burgers. De kloof tussen Den Haag en de burger moet worden verkleind.

Waardering

Ik hoop dat jullie voorbeeld andere fracties doet volgen, is de eerste reactie van Frans Weisglas op het plan. Ik heb waardering voor jullie inzet en zal dit plan daarom serieus bekijken. Ten aanzien van Hilbrand Nawijn wil ik graag opmerken dat ik het uiterst sportief vind dat hij hierin tijd en energie heeft gestoken. Na zijn crash met de Kamer en het daaropvolgende spoeddebat heb ik hiervoor alle waardering.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie