Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Duizenden protest-emails zeehondenjacht verstuurd naar WWF

Datum nieuwsfeit: 27-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ST. BONT VOOR DIEREN

Duizenden protest-emails zeehondenjacht verstuurd naar WWF

Persbericht

WWF donateurs verafschuwen zeehondenjacht
Duizenden protest-emails verstuurd naar WWF

Amsterdam 27 februari 2003- Het WWF heeft ruim 4.500 protest-emails ontvangen van verontruste donateurs en dierenbeschermers. In de emails wordt het WWF opgeroepen stelling te nemen tegen de barbaarse Canadese jacht op zadelrobben.
Bont voor Dieren is maandag gestart met deze protest-emailactie richting het WWF en de Canadese regering. De Canadese regering heeft, met goedkeuring van het WWF, besloten dat de komende drie jaar 1 miljoen jonge zeehonden mogen worden doodgeknuppeld voor bontkleding en liefdesdrankjes. Uit een intern stuk van het WWF blijkt dat zij niet tegen deze jacht zijn, zolang de zeehondenpopulatie niet met uitsterven wordt bedreigd. Uit de vele reacties die bij Bont voor Dieren binnen komen blijkt dat mensen geschokt zijn door dit WWF standpunt.
Op verzoek van de SP zal Prins Bernhard het WWF vragen stelling te nemen tegen de Canadese zeehondenjacht. Bont voor Dieren verwelkomt dit initiatief van Zijne Koninklijke Hoogheid en hoopt dat de inzet van de beschermheer van het WWF een verbod op de zeehondenjacht dichterbij zal brengen.

Het consumentenprogramma Radar van de Tros besteedde maandagavond aandacht aan de zeehondenjacht. Na de uitzending liep de website van RADAR vast en stroomden de reacties binnen op het webforum van Radar. Ook de website van Bont voor Dieren wordt druk bezocht en de telefoon staat roodgloeiend. Mensen zijn zeer verontwaardigd omdat zij van het WWF altijd de indruk krijgen dat zij dieren willen beschermen en niet alleen maar aantallen dieren in stand willen houden. In enkele dagen zijn meer dan 4.500 protest-emailtjes verstuurd naar het WWF.

Ondanks jaren van internationale protesten tegen de jacht op jonge zeehonden neemt de jacht de afgelopen jaren alleen maar toe. 95% van de gedode zeehonden is tussen de 14 dagen en een jaar oud. De schedels van de jonge zadelrobben en klapmutsen worden met knuppels of geweerkolven ingeslagen. De moeders kunnen niets anders doen dan weerloos toekijken. Door een onafhankelijk internationaal team van dierenartsen is in 2001 vastgesteld dat 42% van de zeehonden levend gevild wordt.

Normaliter stelt de overheid elk jaar het maximum aantal te doden zeehonden vast. Dit ligt al een aantal jaar rond de 275.000. Voor het eerst heeft de Canadese overheid quota vastgesteld voor drie jaar (350.000 p.j.). Canada kiest hiermee voor een liberalisering van de jacht en weet zich hierin gesteund door het WWF. Onder het mom van de instandhouding van een goede kabeljauwpopulatie en het feit dat er genoeg zeehonden zijn en er dus geoogst mag worden, staat de Canadese overheid deze gruwelijke jacht toe. De jacht is primair bedoeld voor de bontindustrie. Daarnaast worden de penissen voor liefdesdrankjes verkocht. Bij het vaststellen van de quota houdt Canada geen rekening met het feit dat Groenland op dezelfde populatie jaagt(ong. 100.000 p.j.!). Bekend is dat het werkelijke aantal gedode zeehonden tweemaal zoveel is. De officiële statistieken (waarop beleid gemaakt wordt) houden geen rekening met de geknuppelde/aangeschoten zeehonden die ontsnapt zijn en de zeehonden die slachtoffer worden van de visserij (als bijvangst in netten).

In 2002 zijn er 307.000 zadelrobben afgeslacht. Het quotum stond vast op 275.000. De Canadese regering heeft de overschrijding toegestaan en daarnaast het jachtseizoen verlengd met twee weken. Dit terwijl er elk jaar meer pasgeboren zeehonden verdrinken wegens het gebrek aan ijs (jonge zeehonden kunnen nog niet zwemmen). De verdwijning van het ijs heeft alles te maken met de opwarming van de aarde.

Meer informatie: drs. Lieke Keller: (020) 676 66 00 of (06) 12 66 71
07

27 feb 03 13:51

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie