Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

N-VA wil horizontale splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde

Datum nieuwsfeit: 28-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nieuw-Vlaamse Alliantie
Zoek soortgelijke berichten

Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil horizontale splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde (28/02/03)

De N-VA is stomverbaasd over de plotse bereidheid van o.a. minister Vandenbroucke om het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen. De eis zou zelfs op tafel moeten komen bij de regeringsonderhandeling. De N-VA neemt deze plotse bekering te baat om volgende week een volledig nieuw voorstel aan te bieden. Hierbij gaat de partij uit van een horizontale splitsing d.w.z. dat er een kieskring Vlaams-Brabant (Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven) komt en een kieskring Waals-Brabant (Brussel-Nijvel). De Brusselaars kunnen dan kiezen of ze hun stem uitbrengen op een Vlaamse dan wel op een Franstalige lijst. Zo worden de Brusselse Vlamingen dus geenszins in de steek gelaten.

Minister Vandenbroucke heeft een kort geheugen. De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde staat in het Vlaams regeerakkoord als een van de hervormingen die reeds "in de eerste helft van de legislatuur" diende gerealiseerd te worden. Er kwam niets van in huis. Meer nog, de Vlaamse meerderheidspartijen lieten in het federale kieshervormingsakkoord uitdrukkelijk opnemen dat het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde ongewijzigd behouden moest blijven. De bekering van Vandenbroucke komt dus nogal laat.

De N-VA wil dat er zo snel mogelijk een einde wordt gemaakt aan de toestand waarbij Franstalige inwijkelingen in het Vlaamse Halle-Vilvoorde kunnen stemmen voor Franstalige partijen. Daarentegen kan geen enkele Vlaming in Waals-Brabant kiezen voor een Vlaamse partij. Niet alle Belgen zijn dus gelijk voor de wet.

De scenario's die momenteel circuleren m.b.t. de splitsing van het kiesarrondissement B-H-V gaan verkeerdelijk uit van een verticale splitsing. Hierdoor worden de Brusselse Vlamingen in een aparte kieskring Brussel volledig aan hun lot overgelaten. De N-VA bepleit daarentegen een horizontale splitsing in een kieskring Vlaams-Brabant (Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven) en Waals-Brabant (Brussel-Nijvel). De Brusselaars kunnen dan kiezen of ze hun stem uitbrengen op een Vlaamse dan wel op een Franstalige lijst. Zo blijft de band tussen Brussel en Vlaanderen volledig behouden.

De N-VA stelt volgende week een voorstel voor waardoor de splitsing nu al kan worden geregeld. Zo kunnen VLD, SP.A en Agalev eindelijk het Vlaams regeerakkoord uitvoeren dat ze plechtig ondertekend hebben. En zo krijgen we eindelijk ook een provinciale kieskring Vlaams-Brabant net als in de rest van het land. Iedereen gelijk voor de wet.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, Algemeen voorzitter en Danny Pieters, Kamerlid Vlaams-Brabant

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie