Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

LIOF boekt bescheiden winst

Datum nieuwsfeit: 28-02-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: LIOF
Zoek soortgelijke berichten
LIOF


28/2/2003
LIOF boekt bescheiden winst

NV Industriebank LIOF, de regionale economische ontwikkelingsmaatschappij van Limburg, heeft in 2002 een bescheiden winst van EUR 125.000 kunnen boeken. De winst is het resultaat van rente- en dividendinkomsten, winsten uit verkopen van aandelenbelangen en voorzieningen op de participatieportefeuille. In 2001 haalde LIOF een winst van EUR 6,2 mln. Over de gehele linie waren de inkomsten lager dan in 2001.

Kerntaken
LIOF nam nieuwe participaties in 5 bestaande ondernemingen en in 5 startende bedrijven voor een totaalbedrag van EUR 4,9 mln. Daarnaast werd nog EUR 3,7 mln. geïnvesteerd in uitbreiding van ons belang in bestaande participaties. Tezamen werd derhalve EUR 8,6 mln. geïnvesteerd. In 2001 was dat EUR 6,5 mln. Participaties in 5 bedrijven werden beëindigd. Met de transacties die hieruit voortvloeiden maakte LIOF een boekwinst van EUR 4,5 mln. De participatieportefeuille van LIOF bestond aan het eind van 2002 uit 77 bedrijven. Naast werving besteedde de afdeling participaties noodgedwongen veel aandacht aan de bestaande participatieportefeuille. Ook hier manifesteerde zich stilstand en soms zelfs achteruitgang. In financieel opzicht leidde dit tot een uitzonderlijk groot bedrag aan voorzieningen: EUR 4,7 mln.

Op het gebied van Acquisitie konden in 2002 in totaal 4 nieuwe investeringsprojecten worden genoteerd. Tezamen zullen deze bedrijven naar schatting EUR 15 mln. investeren en zo'n 90 nieuwe arbeidsplaatsen creëren. De acquisitieresultaten werden duidelijk beïnvloed door de stagnerende economie. Wereldwijd stonden de buitenlandse investeringen sterk onder druk. Veelal was er sprake van uitstel of zelfs afstel. Onze acquisitie-resultaten lagen in lijn met die in de rest van Nederland.

Binnen het kader van Ontwikkeling/Innovatie werkte LIOF, veelal met Syntens, Provincie Limburg en andere intermediaire organisaties, intensief samen met ruim zestig bedrijven in het kader van verschillende speerpunten. Op het gebied van innovatie werd bij 24 bedrijven voor ruim EUR 350.000 gecofinancierd in innovatieprojecten. Voor starters werd het project LIOF Startmotor ontwikkeld en uitgevoerd waarmee 10 starters in de préstartfase worden ondersteund. Op het gebied van life sciences werd de vereniging Life Sciences Limburg opgericht die met veel succes haar en Limburg's eerste grote life sciences congres organiseerde. Met ervaren life sciences-ondernemers formeerde LIOF een marketing team dat door middel van networking contacten legt met potentiële investeerders.

In het kader van de kerntaak Bedrijventerreinen werd aandacht besteed aan de verdere ontwikkeling van Industriepark Swentibold, Business Park Maastricht Aachen Airport, Bedrijventerrein St. Joost, Projectvestiging Glastuinbouw Horst aan de Maas en Holtum Noord II. Daarnaast werd gewerkt aan de revitalisering van bedrijventerreinen De Veegtes (Venlo), Willem Alexander (Roermond), Beringen (Helden), Panningen (Helden) Kampstraat (Sittard-Geleen), Borrekuil (Sittard-Geleen), Chemelot (Sittard-Geleen) De Beitel (Heerlen) Spekholzerheide (Kerkrade), Wijngaardsweg (Heerlen).

Verwachting
Op dit moment kunnen we stellen dat bij gelijkblijvende omstandigheden LIOF in 2003 een resultaat zal halen dat in lijn ligt met dat van 2002.

Beleid
In de uitvoering van het beleid zal LIOF zijn energie en middelen meer dan voorheen richten op de bedrijven in de doelgroep. De behoeften van de Limburgse industrie en stuwende dienstverlening zijn maatgevend voor het organiseren en optuigen van nieuwe projecten. Daarbij wil LIOF nadrukkelijk een voorkeurspositie trachten af te dwingen als partner voor Limburgse bedrijven met offensief gerichte plannen.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Maastricht, 28 februari 2003

Inlichtingen:

NV Industriebank LIOF
Frans Ridderbeekx
Telefoon: 043 - 3 280 280


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie