Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

EU geeft overzicht van stand ITER-project

Datum nieuwsfeit: 03-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten

European Commission

IP/03/287

Brussel, 26 februari 2003

De Commissie geeft een overzicht van de stand van het ITER-project

Vandaag heeft het met het Europese onderzoeksbeleid belaste Commissielid Philippe Busquin een stand van zaken opgemaakt inzake het internationale overleg met betrekking tot de internationale experimentele kernfusiereactor ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor). Met de toetreding van de Volksrepubliek China tot de onderhandelingen en de terugkeer van de Verenigde Staten is er recentelijk een grote stap vooruit gezet. De deelnemers aan het overleg moeten uit de huidige vier kandidaten de definitieve ITER-locatie kiezen. Nadere gegevens over de belangrijkste problemen bij het ITER-overleg zullen worden gepubliceerd in een mededeling die de Commissie aan de Raad zal voorleggen op zijn vergadering van 12 mei 2003.

"Kernfusie is een centraal onderzoeksgebied van de Europese Unie", aldus Commissielid Busquin. "De integratie van alle Europese onderzoeksactiviteiten op het gebied van fusie-energie in het raamwerk van de Euratom-programma's heeft er aanzienlijk toe bijgedragen Europa een vooraanstaande plaats te doen verwerven op wereldniveau. Dit onderzoek vergt een grote experimenteerinstallatie, ITER, waarvan het ontwerp in de jaren negentig met succes is voltooid in het kader van een internationale overeenkomst tussen de Europese Unie, met Canada als geassocieerde partner, Japan, de Russische Federatie en, tot 1998, de Verenigde Staten. Nu de VS opnieuw aan boord zijn gestapt en China weldra tot de overeenkomst zal toetreden, heb ik er vertrouwen in dat dit cruciale initiatief een nieuwe impuls zal krijgen."

Het lopende overleg over de bouw van ITER

Het internationale overleg tussen de Europese Unie, Canada, Japan en Rusland over de eventuele bouw van ITER is gestart in november 2001. Over essentiële kwesties moet nog een beslissing worden genomen, bijvoorbeeld de keuze van de plaats waar ITER wordt gevestigd, de verdeling van de kosten over de partners en de toewijzing van de verantwoordelijkheden voor de levering van componenten. De achtste onderhandelingsronde, die plaatsvond op 18-19 februari in Sint-Petersburg, werd gekenmerkt door de terugkeer van de Verenigde Staten, die op 30 januari 2003 door President Bush was aangekondigd, en de toetreding van China tot het overleg.

Het probleem van de locatie

Momenteel zijn er vier plaatsen voorgesteld voor de vestiging van ITER, één in Canada, één in Japan en twee in Europa, namelijk Cadarache in Frankrijk en Vandellos in Spanje. De technische beoordeling van deze vier locaties is nu afgerond en het evaluatierapport is in Sint-Petersburg goedgekeurd. Elk van de voorgestelde locaties voldoet aan de technische criteria die zijn opgelegd voor de vestigingsplaats van ITER. Verder overleg over de definitieve locatie, de kostenverdeling en de toewijzing van de verantwoordelijkheden tussen de internationale partners volgt weldra.

Tijdschema

Het is de bedoeling om tegen einde 2003 tot een consensus te komen over een ontwerp-overeenkomst inzake de bouw van ITER, inclusief de vestigingsplaats en de kostenverdeling tussen de partners. Met de toetreding van China en de VS tot het ITER-overleg met de EU, Canada, Japan en Rusland, hebben de grootste geïndustrialiseerde en ontwikkelingslanden, waarin samen meer dan een derde van de wereldbevolking leeft, hun belangstelling getoond voor de daadwerkelijke ontwikkeling van fusie-energie.

Verdere informatie kan worden aangetroffen op de website:

europa.eu.int/comm/research/energy/fu/fu_en.html

www.iter.org/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie