Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Dierenbescherming eist maatregelen kuikenbroedbedrijven

Datum nieuwsfeit: 04-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming eist maatregelen kuikenbroedbedrijven

PERSBERICHT

Dierenbescherming eist maatregelen kuikenbroedbedrijven

Den Haag, 4 maart 2003 - De Dierenbescherming eist per direct maatregelen van de kuikenbroedbedrijven om een einde te maken aan ernstig dierenleed in de bedrijven. Op dit moment zijn er bij de ongeveer 11 bedrijven binnen de getroffen gebieden, waar op grote schaal kuikens worden uitgebroed voor de vleeskuikensector, ernstige welzijnsproblemen. Deze problemen worden vergroot doordat iedere dag honderdduizenden nieuwe kuikens uitkomen. De Dierenbescherming heeft inmiddels de AID verzocht direct actie te ondernemen.

De regeling ter vergoeding van schade in het kader van de uitbraak van de klassieke vogelpest behelst een vergoeding voor het doden van kuikens en niet van embryo's. Om te voorkomen dat de bedrijven een vergoeding voor de nog niet uitgekomen eieren mislopen,laten de broederijen op grote schaal kuikens uitkomen. Daarbij gaat het om honderdduizenden dieren per dag. De dieren die vervolgens uitkomen kunnen niet afgevoerd worden en worden ook niet uit hun lijden verlost, vanwege gebrek aan dodingscapaciteit. Vervolgens ontstaan er op deze bedrijven ernstige welzijnsproblemen omdat ze niet beschikken over een goede huisvesting voor de kuikens. Ook hebben zij geen mogelijkheid om de dieren op adequate wijze te verzorgen. Dat betekent in de praktijk dat de kuikens aan hun lot worden overgelaten en verhongeren en verdorsten. Normaal gesproken worden deze kuikens immers direct afgevoerd naar vleeskuikenbedrijven.

Om te voorkomen dat de problemen op deze bedrijven de komende dagen explosief toenemen, is de Dierenbescherming van mening dat verder uitbroeden van ingelegde eieren onmiddellijk dient te worden stopgezet. Daarnaast zullen de reeds uitgekomen kuikens direct op een zo humaan mogelijke manier gedood moeten worden. Verder uitstel van deze maatregelen leidt tot onaanvaardbaar dierenleed en wordt slechts ingegeven door economische belangen.


- einde bericht-

Voor meer informatie:

Maaike Wermer

06 221 053 92 / 070 314 27 38


04 mrt 03 18:19

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie