Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Symposium over de toekomst van het platteland

Datum nieuwsfeit: 04-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten

Symposium: Glas, gras of een ander gewas, de toekomst van het platteland

Vrijdag 7 februari 2003 - Het Breed Agrarisch Vrouwen Overleg (Bravo) van de Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (WLTO) houdt dinsdag 4 maart 2003 haar jaarlijkse symposium. Het thema dit jaar is de toekomst van het platteland. Enkele vooraanstaande sprekers zetten hun toekomstvisie uiteen ten aanzien van de toekomst van het platteland en de rol van de vrouw in het agrarisch bedrijf. Ook de nieuwe Stichting Vrienden van het Platteland, die zich inzet voor de waarborging van het landelijk gebied en voor de agrariër als natuurbeheerder, komt tijdens het symposium uitgebreid aan bod.

Eén van de sprekers is Gerard Titulaer, de algemeen secretaris van de Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie. Hij richt zijn betoog op de rol van de Stichting Vrienden van het Platteland in de discussie over de toekomst van het landelijk gebied. Vrienden van het Platteland streeft naar betrokkenheid van stedelingen en plattelandsbewoners bij het buitengebied èn het agrarisch bedrijf. Daarom stimuleert ze onder meer duurzame land- en tuinbouw. Vrienden van het Platteland biedt maatschappelijke, morele en financiële ondersteuning aan diverse initiatieven en activiteiten die zijn gericht op versterking van een vitaal platteland en de kwaliteit van het buitengebied. Naast verschillende sprekers zijn er ook enkele workshops, in het onderstaande programma staat hierover meer informatie.

Locatie
Plaats van samenkomst is Hotel Schiphol A4, nr.3 aan de gelijknamige Rijksweg in Hoofddorp. Aanvang: 13.45 uur.

Programma middaggedeelte

13:45 Zaal open, ontvangst met koffie en thee
14:30 Opening door mevr. C.E. Waal-Francis, voorzitter van BRAVO en de Commissie V&B van de WLTO
14:35 Welkomstwoord door dhr. Jan Heijkoop, voorzitter van de WLTO. Dit is voor hem een eerste kennismaking met de agrarische vrouwen. Hij spreekt over zijn toekomstvisie en de rol die vrouwen in de WLTO daarin kunnen spelen.
14:40 Inleiding door dhr. Ir. Jan Mulder, lid van het Europees Parlement.
De politicus spreekt over hoe hij de toekomst van het platteland ziet en de mogelijk veranderende rol van agrariërs, met het oog op de toekomstige uitbreiding van de EU.
15:15 Inleiding door dhr. Bram van der Vlugt, acteur. Van der Vlugt is al jaren zeer betrokken bij het Nederlandse platteland. Hij houdt een inleiding over hoe hij de toekomst van het platteland ziet en de rol die hij daarin ziet weggelegd voor de agrarische vrouw.
15:50 Pauze
16:10 Inleiding door dhr. Ir. G.H.J. Titulaer, algemeen secretaris WLTO.
Hij spreekt over de toekomst en de nieuwe stichting Vrienden van het platteland. Welke rol kunnen agrarische vrouwen hierbij spelen en wat zijn de verwachtingen van Vrienden van het platteland? 16:45 Inleiding door mevr. drs. G.H. van Geffen, schrijfster en directeur van
Seba Cultuurmanagement BV. Zij geeft haar perspectief vanuit de niet-agrarische (vrouwen)wereld op de Vrienden van het platteland en de (veranderende) rol van agrarische vrouwen. Wie zijn die vrienden nu eigenlijk?
17:20 Afsluiting middaggedeelte
17:30 Pauze, diner-buffet
Hierbij is er gelegenheid om te netwerken en / of om de informatiemarkt te bezoeken.

Programma avondgedeelte

19:00 Eerste ronde workshops
U kunt kiezen uit één van onderstaande workshops. 19:45 Pauze
20:00 Tweede ronde workshops
U kunt kiezen uit één van onderstaande workshops. 20:45 Afsluiting symposium door mevr. C.E. Waal-Francis 21:00 Sluiting, met aansluitend borrel

Onderwerpen workshops:
1. Gras of Glas?
Een workshop waarin dhr. F.H. Hoogervorst als voorzitter van de vakgroep LTO Glastuinbouw zijn visie geeft op de Vrienden van het platteland en de rol van het glas hierin. Deze workshop doet hij samen met dhr. Ir. G.H.J. Titulaer.
2. Varkensflat naast kassencomplex?
Zijn agroproductieparken de oplossing om in de toekomst op een goede en verantwoorde wijze met land- en tuinbouw om te gaan? Dr. Ir. J.G. de Wilt gaat in op de ideeën achter deze agroproductieparken en discussieert daar vervolgens over met u.
3. Is er toekomst voor landbouw in veenweidegebieden? Een workshop over de toekomstmogelijkheden van landbouw in het Groene Hart en in het veenweidegebied van Noord-Holland. De workshop wordt gegeven door dhr. J. Verheul, ROC Zegveld en dhr. S. Ruiter, voorzitter van de kring Noord-Holland Midden van de WLTO. 4. Platteland als monument: lusthof of lastpost? Workshop over het Werelderfgoed Beemster; hoe is het om te ondernemen binnen een beschermde status? Is dit stilstand of vooruitgang? Workshop door dhr. J. Dik van de gemeente Beemster.


Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie