Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

SVB wordt facilitaire organisatie voor PGB nieuwe stijl

Datum nieuwsfeit: 04-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Sociale Verzekeringsbank
Zoek soortgelijke berichten

Sociale Verzekeringsbank

SOCIALE VERZEKERINGSBANK

SVB wordt facilitaire organisatie voor PGB nieuwe stijl

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert vanaf 1 april 2003 de taak van facilitaire organisatie uit voor de nieuwe regeling Persoonsgebonden Budget, in het kader van de AWBZ. De SVB heeft deze gewijzigde taak verworven via een Europese aanbesteding.

In de nieuwe PGB-regeling moeten de budgethouders, anders dan thans het geval is, hun eigen zorgbudget beheren en hun zorgverleners zelf uitbetalen. Dat betekent dat ze verantwoordelijk worden voor hun eigen administratie. De nieuwe PGB-regeling gaat 1 april 2003 van kracht.

Een kleine groep budgethouders kan gratis zijn administratie onderbrengen bij het SVB Servicecentrum PGB. Dat zijn budgethouders die volledig werkgever zijn en te maken hebben met afdracht van sociale premies en inhouding van loonheffing. Ook budgethouders die gebruik maken van .opting in. kunnen hun administratie gratis onderbrengen bij het SVB Servicecentrum PGB. Loonbelasting en sociale premies worden dan automatisch door de SVB ingehouden. Alle budgethouders die onder de nieuwe PGB-regeling vallen kunnen overigens vrijwillig bij het SVB Servicecentrum PGB terecht voor gratis ondersteuning en advies. Onder andere op het gebied van collectieve verzekeringen, model-zorgovereenkomsten en arbeidsrechtelijke onderwerpen. Ook kunnen budgethouders met een arbeidsovereenkomst er terecht voor financiële compensatie als de zorgverlener ziek is.

In de oude PGB-regeling hebben budgethouders een centrale administratieverplichting bij de SVB. Dat betekent dat de SVB de budgetten van budgethouders beheert en zorgt dat zorgverleners betaald worden.

Nieuwe budgethouders vallen direct in de nieuwe PGB-regeling. Voor huidige budgethouders zal de overgang van de oude naar de nieuwe regeling geleidelijk verlopen. De oude regeling blijft bestaan tot 31 december 2005.

Met de PGB-regeling kunnen mensen die zorg nodig hebben, hun eigen zorg inkopen. Bijvoorbeeld bij familie, buren of thuiszorg. Het aantal PGB-budgethouders is gegroeid van ruim 10.000 in 1998 naar meer dan 48.000 eind december 2002. De groei zal naar verwachting nog verder doorzetten naar ruim 60.000 budgethouders in 2003.

De regeling Persoonsgebonden Budget is onderdeel van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Sinds 1998 voert de SVB de regeling uit in opdracht van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). De SVB heeft 20 januari 2003 een officieel akkoord bereikt met het College voor zorgverzekeringen (CVZ) om de taak van facilitaire organisatie uit te voeren voor de nieuwe regeling Persoonsgebonden Budget.

De SVB is een grote uitvoeringsorganisatie op het gebied van sociale zekerheid in Nederland. De SVB voert voor klanten in binnen- en buitenland onder meer uit het AOW-pensioen, de nabestaandenuitkering Anw en de kinderbijslag. De SVB keert jaarlijks circa . 25 miljard uit aan ruim 4,5 miljoen klanten.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie