Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Lancering van het PLOTEUS-portaal, leermiddelen in Europa

Datum nieuwsfeit: 06-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten

European Commission

IP/03/306

Brussel, 4 maart 2003

Leermogelijkheden in Europa via een muisklik: het PLOTEUS-portaal wordt morgen gelanceerd

Ik wil naar Italië verhuizen en daar architectuur studeren wat is de eenvoudigste manier om uit te vinden welke mogelijkheden er zijn en wat er beschikbaar is? Ik moet met mijn familie naar Zweden verhuizen, hoe vind ik informatie over scholen voor mijn kinderen? De antwoorden op deze en veel andere vragen zijn de vinden op het nieuwe PLOTEUS-internetportaal van de EU (www.ploteus.net), dat toegang verleent tot gedetailleerde informatie over onderwijs en opleiding in Europa. Dit "Portal on Learning Opportunities Throughout the European Space" ("ploteus" betekent "navigator" in het Oudgrieks", zal op 5 maart te Brussel worden gelanceerd door de Europese Commissaris voor onderwijszaken, Viviane Reding.

"Naar een andere land verhuizen en in het buitenland studeren is niet meer beperkt tot een bepaalde leeftijdsgroep of sociale klasse. Levenslang leren is een prioriteit voor de Europese Commissie en de lidstaten. Ik ben er trots op dat PLOTEUS het makkelijker maakt om nuttige informatie te vinden over het volgen van een studie of opleiding in een ander deel van Europa. Ik moedig alle Europeanen aan om intensief gebruik te maken van het PLOTEUS-portaal" verklaarde Viviane Reding.

Dit portaal, samen met het bestaande EURES-portaal met de Europese database over vacatures, zal gebruikers een ruim aanbod van nuttige informatie bieden en een wereld van mogelijkheden voor hen openen.

Het portaal zelf is verdeeld in een aantal rubrieken: leermogelijkheden, onderwijsstelsels, uitwisselingen, contact, verhuizen naar een ander land. Een van de nuttigste functies van het portaal zal zijn dat het gebruikers verbindt met nationale onderwijswebsites, met lijsten van scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen, door de rubriek Leermogelijkheden. Hier kan men verschillende mogelijkheden voor studies afwegen, van ingenieurswetenschappen in Finland tot bedrijfskunde in Spanje of bosbouwkunde in Oostenrijk. Door links naar databases op nationaal niveau zijn al deze mogelijkheden gemakkelijk toegankelijk.

De rubriek Onderwijsstelsels zal vooral gedetailleerde informatie beiden over de nationale onderwijs- en opleidingsstelsels op alle niveaus, van lager tot postdoctoraal onderwijs, en bij- en nascholing. Ook hier zal de informatie afkomstig zijn van de nationale websites, en zal dus actueel en compleet zijn.

Uitwisselingen biedt, zoals de titel al aangeeft, de noodzakelijke informatie om deel te nemen aan Europese uitwisselingsprogramma's die studenten de mogelijkheid bieden om een bepaald gedeelte van hun studie in het buitenland te volgen. In de rubriek Contact wordt ook verwezen naar verschillende adviescentra in heel Europa, waar men direct contact kan opnemen met deskundigen.

Naast de informatie over de studiemogelijkheden in de verschillende landen biedt de rubriek Verhuizen naar een ander land belangrijke praktische informatie over nieuwe bestemmingen. De rubriek bevat tips over het vinden van een woning, details betreffende wettelijke regelingen inzake studie en werk, en ook basisgegevens over de kosten van levensonderhoud, belastingen en sociale zekerheid.

U kunt het PLOTEUS-portaal bezoeken op :

www.ploteus.net

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie