Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Dierenbescherming woedend over aanval op vrije uitloop kippen

Datum nieuwsfeit: 06-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming woedend over aanval op vrije uitloop kippen

Persbericht

Den Haag, 6 maart 2003 - De Dierenbescherming is woedend over de aanval van de pluimveesector op de kippen met vrije uitloop. De sector misbruikt de crisis om de diervriendelijke pluimveebedrijven, die hun kippen ook de ruimte geven om naar buiten te gaan, de zwarte piet toe te schuiven. Zo zouden zij verantwoordelijk zijn voor de uitbraak van de vogelpest. Ook het ID-Lelystad heeft zonder gedegen onderzoek deze voorbarige suggestie al gedaan. 'Ten onrechte, de sector zou er goed aan doen eerst de eigen zeer intensieve en dieronvriendelijke pluimveehouderij ter discussie te stellen in plaats van de aandacht onterecht af te leiden', aldus Wijnand van de Giessen, directeur Dierenbescherming.

Over de uitbraak van de huidige epidemie is nog heel weinig bekend. Alvorens over te gaan tot zulke verregaande uitspraken, zou de sector er verstandig aan doen hiernaar eerst onderzoek te laten verrichten. Zo is inmiddels bekend geworden dat de allereerste uitbraak van vogelpest in een bedrijf met zogenaamde vleeskuikenouderdieren is opgetreden waar de dieren juist niet buiten komen. Bovendien zijn er gegevens waaruit blijkt dat op de extensieve bedrijven waar de dieren buiten leven en minder stress hebben, de kippen door hun meer natuurlijke manier van leven meer eigen weerstand opbouwen tegen allerlei ziekten. Er zijn aanwijzingen dat biologische vleeskippen, onder meer door hun langere levensduur, beter weerstand kunnen bieden aan de salmonella-bacterie en er zelfs overheen kunnen groeien.

De sector zou er goed aan doen open te blijven staan voor welzijnsvriendelijke systemen, want dierenwelzijn is al jarenlang de luide roep van de maatschappij. Onderzoek en investering in de wijze van bedrijfsvoering van extensieve bedrijven is meer dan noodzakelijk. Ook zou de sector er goed aan doen om vaccins tegen ziekten als de vogelpest te maken, zodat deze geen poot meer aan de grond krijgen op 'open' bedrijven, noch op gesloten bedrijven. Bovendien is het belangrijk om de dieren minder dicht op elkaar te houden, want bij een lagere bezetting, ook geografisch gezien, krijgen besmettelijke ziekten minder kans en zijn de gevolgen niet zo verwoestend als nu.

De openlijke aanval van de pluimveesector is dan ook volledig onterecht en stigmatiserend voor de diervriendelijke bedrijven. De Dierenbescherming roept daarom de pluimveesector op tot een kritische reflectie voordat zij hun diervriendelijke collega's collectief beschuldigen.


- einde bericht -

Voor meer informatie:
Maaike Wermer, woordvoerder

070 314 27 38 / 06 221 053 92

Niels Dorland , woordvoerder

070 314 27 31 / 06 55 75 45 10


06 mrt 03 10:50

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie