Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Leiden maakt zich op voor referendum

Datum nieuwsfeit: 07-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

Volgende week stemmen!

Leiden maakt zich op voor referendum

Publicatiedatum: 7 maart 2003

Wordt het Lenferink of Groen? Nog vier dagen, en voor het eerst in de geschiedenis gaat Leiden naar de stembus om een nieuwe burgemeester te kiezen. Afgaande op alle publiciteit rond het referendum, zullen de Leidenaren massaal van hun stemrecht gebruik gaan maken. Dat moet ook wel, want het referendum is alleen geldig als minimaal dertig procent van de kiezers komt opdagen.

BESTUURSDIENST Leiden kan de namen Groen en Lenferink zo langzaam aan wel dromen. Veel mensen zijn de afgelopen weken een kandidaat tegen het lijf gelopen. Bij een sportwedstrijd, een studentenvereniging, op de markt of in de kroeg: overal waar kiezers waren, waren Lenferink en Groen om ze te ontmoeten. Morgen, zaterdag 8 maart, krijgt Leiden nog eens de kans om de beide kandidaten in actie te zien, tijdens een groot verkiezingsdebat in de Waag om 15.00 uur.

Het debat wordt georganiseerd door het Leidsch Dagblad, en staat onder leiding van Kees van der Malen, hoofdredacteur van die krant. Groen en Lenferink zullen zich eerst aan de stad presenteren, waarna ze met elkaar in debat gaan en vragen van kiezers beantwoorden. Wie dinsdag een gefundeerde keuze wil maken, doet er verstandig aan morgen een kijkje te komen nemen.

Opkomst

Het referendum is alleen geldig als minimaal dertig procent van de kiesgerechtigde Leidenaren dinsdag komt stemmen. Wel is het zo, dat ook als dat percentage niet wordt gehaald, de uitslag van het referendum zwaar meeweegt in de keuze van de Leidse gemeenteraad wie ze als voorkeurskandidaat voordraagt bij de minster van Binnenlandse Zaken. De gemeenteraad vergadert daarover op dinsdag 18 maart. Is de opkomst dertig procent of hoger, dan is de winnaar hoe dan ook de voorkeurskandidaat van de Leidse gemeenteraad.

Op 18 maart is de gemeenteraadsvergadering, waarin de raad op basis van de referendumuitslag bepaalt wie ze als voorkeurskandidaat opgeeft bij de minister van Binnenlandse Zaken. Daarna is het aan de minister en de Kroon om een nieuwe burgemeester te benoemen. Omdat de minister de voorkeur van een gemeenteraad bijna altijd honoreert, is de winnaar van het referendum vrijwel zeker de nieuwe burgemeester van Leiden. Het is dus echt aan de Leidenaren om dinsdag een nieuwe burgemeester te kiezen.

Direct de uitslag weten?

Wilt u dinsdagavond als allereerste de uitslag weten? Kom dan naar de uitslagenavond in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis (ingang Breestraat). Vanaf 21.00 uur is iedereen daar welkom. Met grootbeeldprojecties worden tussentijdse uitslagen getoond, zodat iedereen constant op de hoogte is van de allerlaatste ontwikkelingen. Uiteraard zullen ook de twee kandidaten aanwezig zijn.

Twee oproepingskaarten

Vergeet dinsdag vooral uw oproepingskaart niet. Dat is belangrijk, want het is niet mogelijk om te gaan stemmen voor het Burgemeestersreferendum als u alleen uw oproepingskaart voor de Provinciale Statenverkiezingen bij zich heeft. Het Burgemeestersreferendum staat namelijk los van de verkiezingen voor het provinciebestuur. Als u dinsdag wilt gaan stemmen voor zowel de Provinciale Statenverkiezingen als voor het Leidse Burgemeestersreferendum, dan moet u dus twee verschillende oproepingskaarten meenemen.

Belangrijk is bovendien dat u voor het Burgemeestersreferendum uitsluitend in Leiden kunt stemmen. Wilt u voor de Provinciale Staten ergens anders stemmen, bijvoorbeeld met een kiezerspas in een stembureau in Den Haag, dan kunt u daar niet tegelijk stemmen voor de nieuwe Leidse burgemeester.

Verhinderd?

Kiezers die verhinderd zijn om te komen stemmen, kunnen iemand anders een volmacht geven om voor hen te gaan stemmen. Voorwaarde is wel dat degene die de volmacht krijgt, ook zelf stemgerechtigd is en de volmachtstem tegelijk uitbrengt met zijn eigen stem. Het is daarom het makkelijkst om iemand te vragen die op hetzelfde stembureau moet stemmen, bijvoorbeeld een huisgenoot of een van uw buren. U kunt dit tot op de dag van de stemming zelf regelen, door het betreffende gedeelte aan de achterzijde van de oproepingskaart volledig in te vullen en te ondertekenen. Ook de gemachtigde, degene die voor u gaat stemmen, moet een handtekening plaatsen.

Oproepingskaart kwijt?

Bent u uw oproepingskaart kwijt? Dan kunt u toch gaan stemmen, door een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar uw stembureau, zoals een paspoort, een Nederlandse identiteitskaart, een rijbewijs of een verblijfsvergunning. Weet u niet meer waar uw stembureau is? Bel dan het servicepunt Burgerzaken: (071) 516 55 00.

Stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen

Deze pagina is gewijzigd op 7 maart 2003

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie