Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

SAR helpt ringelrob op weg naar huis

Datum nieuwsfeit: 08-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Zeehondencreche Pieterburen
Zoek soortgelijke berichten

Zeehondencreche Pieterburen

SAR helpt ringelrob op weg naar huis

Hessel Wiegman vond de kleine ringelrob volkomen uitgeput op het strand van Terschelling. Ringelrobben leven in de Noordelijke IJszee, dus deze was behoorlijk uit de koers geraakt. Het dier werd op korte afstand van het opvangcentrum in Pieterburen, volledig gescheiden van de opgevangen Waddenzeehonden, verzorgd. Het groeide voorspoedig en bouwde een fikse reserve op, die hij nodig had voor de terugtocht naar zijn leefgebied.

Begin maart was het zover: een helikopter van de SAR (Search and Rescue) uit Leeuwarden moest een oefenvlucht maken naar een punt, ruim tweehonderd kilometer ten noorden van Terschelling, en Ringeltje en zijn vinder mochten mee. Het was prachtig helder weer en na een rustige vlucht werd de reiskist aan een kabel tot op het wateroppervlak neergelaten. Een van de bemanningsleden zat op de kist en opende op het juiste moment de klep, zodat de ringelrob de vrijheid kreeg. Nog even zag de bemanning het dier vreugdesprongen maken in de golven, toen zette hij koers naar zijn leefgebied.

Van eerdere dwaalgasten weten we, dat ze vanuit dit vertrekpunt inderdaad weer terugkeren naar de noordelijke gebieden. Eén van hen, de klapmuts Hercule, werd op ditzelfde punt uitgezet en ruim een jaar later werd het nummertje in zijn staartflap gemeld door een bioloog in het noord-westen van Groenland.
We wensen ons Ringeltje goede reis naar zijn thuisland.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie