Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Nederlanders verkopen Australische grond voor herstel biodiversiteit

Datum nieuwsfeit: 09-03-2003
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten

Ingezonden persbericht

Nederlanders verkopen Australische grond om biodiversiteit te herstellen

AMSTERDAM, 20030309 -- Sinds kort is het mogelijk via internet een bijdrage te leveren aan behoud en herstel van natuurschoon in Queensland, Australië. Green Globe biedt in die streek stukjes land te koop aan, die dit bedrijf vervolgens beplant met de oorspronkelijke vegetatie.

Bedreiging biodiversiteit

Australië gaat slecht om met zijn natuurschoon. Per jaar wordt er meer dan 500.000 hectare bos weggekapt. Inmiddels is 75% van de oorspronkelijke vegetatie verloren gegaan en dat heeft dramatische gevolgen voor de biodiversiteit.

Het Tara-project

Het in 2000 opgerichte Green Globe zet zich in voor het behoud van natuurschoon en herstel van biodiversiteit. Het Tara-project is het eerste project van dit bedrijf. Het behelst een stuk land in een ecologisch gevoelig gebied in Queensland. Dit gebied is door massale ontbossing geschikt gemaakt voor veeteelt, met alle gevolgen van dien voor de biodiversiteit daar. Green Globe kocht hier een stuk land en deelde dat op in GreenPoints: percelen van één vierkante meter. Internetgebruikers over de hele wereld kunnen via internet (www.green-globe.com) voor US $39.90 een perceel kopen. Een gekocht stukje wordt door Green Globe met authentieke vegetatie herbeplant. Een milieuexpert van de Universiteit van Wageningen adviseert daarbij.

De koper

De koper van een GreenPoint ontvangt een rechtsgeldig eigendomscertificaat, maar hoeft zich niet met onderhoud, belasting en dergelijke bezig te houden. Dat doet Green Globe. Wel kan de eigenaar zijn stukje land bezoeken. Ook bedrijven kunnen GreenPoints afnemen. Zo zou de KLM GreenPoints kunnen geven aan haar vaste klanten, bijvoorbeeld ter compensatie van de CO2-uitstoot van vliegtuigen of om klanten te binden. Voorwaarde is dat de gekochte percelen voor geen andere doeleinden dan herbeplanting worden gebruikt.

Betrouwbaarheid

Green Globe is verplicht de verkoop van elk stuk land bij de overheid te melden. Verder staat Green Globe geregistreerd bij www.asic.gov.au/asic/asic.nsf , de website van de Australische overheidsinstantie die controleert of bedrijven en organisaties doen wat ze beloven.

De toekomst

Green Globe denkt in 2004 het Tara-project gerealiseerd te hebben. Dan moet Green Globe ook een rendabel bedrijf zijn. Met de verdiensten van het Tara-project wil Green Globe grotere stukken land kopen, in eerste instantie in Australië, maar later ook op andere plekken in de wereld waar de biodiversiteit bedreigd wordt.

De initiatiefnemers

Mark Pors en Rob Pieterse kennen elkaar van hun werk bij KPN Research. Zij ontwikkelden samen bijvoorbeeld de TeleChipper. Rob Pieterse werkt nog steeds bij KPN Research (nu TNO). Mark Pors is inmiddels freelance softwareontwikkelaar. Hij werkte twee jaar in Australië. Zowel hij als Rob Pieterse zijn grote liefhebbers van het Australische natuurschoon.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie