Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Staatssecretaris Rutte geeft startsein voor Arbo platform Nederland

Datum nieuwsfeit: 10-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Vindplaats 3
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/031

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

10 maart 2003

Nr. 03/031

Staatssecretaris Rutte geeft startsein voor Arbo platform Nederland

Demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag het startsein gegeven voor het Arbo Platform Nederland. Hierin gaan overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties, arbodiensten en onderzoeksinstellingen samenwerken op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Rutte benadrukte bij de start het belang van een nieuwe internetsite, die onder meer toegankelijk wordt via Arbo Platform Nederland, waarmee werkgevers hun eigen risico-inventarisatie en -evaluatie kunnen opstellen. Dit leidt volgens de staatssecretaris tot een kostenreductie voor werkgevers omdat zij dit werk niet meer hoeven uit te besteden. `De hele risico-inventarisatie en -evaluatie uitbesteden kost al gauw 1.000 euro. Met zelf doen, en de arbodienst alleen nog laten toetsen, kunnen werkgevers meer dan de helft besparen', aldus Rutte. Bovendien levert deze zelfwerkzaamheid volgens hem een kwaliteitsverbetering op omdat de inventarisatie en evaluatie in het bedrijf zelf tot stand kan komen.

Verder schrijft staatssecretaris Rutte aan de Tweede Kamer dat hij het toegankelijk maken van kennis over arbeidsomstandigheden als belangrijkste opgave ziet voor het nieuwe platform. Deze kennis is van groot belang bij het stimuleren van preventiebeleid dat is gericht op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en de reïntegratie van zieke en arbeidsongeschikte werknemers. In Arbo Platform Nederland worden de activiteiten van het Arbo Platform en het Nederlandse Focal Point gebundeld.

Het Arbo Platform Nederland bestaat uit een overlegorgaan en een uitvoerende organisatie. In het overlegorgaan zijn overheid, sociale partners, arbodiensten, kennis- en adviesinstellingen en beroepsverenigingen van arbodeskundigen vertegenwoordigd. De heer drs. D.J.D. Dees wordt voorzitter van het overlegorgaan. De activiteiten zijn het bij elkaar brengen van vraag naar en kennis over arbeidsomstandigheden, het verbeteren van de arbokennis en het stimuleren van werkgevers en werknemers om deze kennis ook daadwerkelijk toe te passen.TNO Arbeid krijgt een belangrijke rol bij de uitvoering hiervan. Voor Arbo Platform Nederland is jaarlijks ruim een miljoen euro beschikbaar.

Het Arbo Platform Nederland is bereikbaar via de internetsite www.arbo.nl. Deze internetsite is het startpunt voor alle beschikbare kennis over arbeidsomstandigheden. Doel van de internetsite is om te voorzien in de wensen en behoeften van vooral kleinere bedrijven.

Een belangrijke stap op weg naar meer praktisch toepasbare kennis voor een bredere doelgroep is een speciale site die werkgevers in het midden- en kleinbedrijf hulp biedt bij het uitvoeren van de risico-inventarisatie en -evaluatie. Veel werkgevers hebben hier volgens MKB-Nederland moeite mee.

De site over risico-inventarisatie en -evaluatie is via arbo.nl en rechtstreeks via www.rie.nl bereikbaar. Hier staat alle informatie voor het maken van een risico-inventarisatie en -evaluatie. Staatssecretaris Rutte heeft de bedrijfstak onlangs toegezegd met dit hulpmiddel te komen.

2003

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie