Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Reactie EC op Inauguratie van het Internationaal Strafhof

Datum nieuwsfeit: 11-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten
European Commission

IP/03/354

Brussel, 11 maart 2003

Inauguratie van het Internationaal Strafhof

De Europese Commissie is bijzonder verheugd over de inauguratie vandaag van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Commissielid voor buitenlandse betrekkingen, Chris Patten, verklaarde dienaangaande: "De inauguratie van het Internationaal Strafhof is een historische gebeurtenis, en misschien wel de belangrijkste ontwikkeling in het internationaal recht sedert de oprichting van de Verenigde Naties. Deze mijlpaal werd mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inspanningen van regeringen, internationale organisatie en de burgermaatschappij wereldwijd. Het Hof brengt hoop voor de duizenden slachtoffers die in het verleden hebben geleden onder de wreedheden waarover het Hof rechtsmacht heeft: misdaden tegen de menselijkheid, genocide en oorlogsmisdaden. Het Hof stuurt een krachtige boodschap naar elke potentiële dader van deze misdaden: er is niet langer straffeloosheid."

Het engagement van de EU ten aanzien van het Internationaal Strafhof blijkt uit haar Gemeenschappelijk Standpunt en het Actieplan van 2002 en uit de conclusies en richtsnoeren die de Raad in september 2002 heeft goedgekeurd in verband met de voorstellen van de VS om bilaterale overeenkomsten te sluiten inzake het overdragen van onderdanen aan het Internationaal Strafhof. In overeenstemming met deze positieve houding van de EU heeft de Europese Commissie inspanningen om het Internationaal Strafhof te realiseren stevig ondersteund. Sedert 1995 heeft de Europese Commissie via het Europees initiatief voor de mensenrechten en de democratie (EIDHR) ongeveer 13 miljoen besteed aan een ruime waaier van activiteiten ter ondersteuning van het Internationaal Strafhof.

Een belangrijk aspect was de versterking van de inspanningen van NGO's over heel de wereld. Het EIDHR heeft bijvoorbeeld het werk van de coalitie van NGO's voor een Internationaal Strafhof ondersteund, die ongeveer 1.000 organisaties samenbrengt in de strijd voor de ratificatie van het Statuut van Rome en het zoeken naar de nodige kennis en opleiding om te waarborgen dat het Internationaal Strafhof zo doeltreffend mogelijk functioneert. Andere steun was op het regionale niveau gericht. Het ging om de financiering van een regionale campagne in Azië ter promotie van het Internationaal Strafhof en van publiciteitscampagnes en workshops in Oost-Europa voor regeringsambtenaren, leraren, rechters, advocaten en leden van de strijdkrachten. In aanvulling op de diplomatieke inspanningen van de EU om voor zoveel mogelijk ondertekeningen en ratificaties van het Statuut van Rome te zorgen, is via projecten met EU-financiering gepoogd om door gecoördineerd lobbyen van parlementsleden en regeringsleden in derde landen, belangrijke actoren bewust te maken. Aangezien ondertekening en ratificatie slechts de eerste stappen vormen, hebben projecten zich tevens gericht op het probleem van de uitvoering van de verbintenissen in de rechtsstelsels van derde landen.

Internationale justitie en het Internationaal Strafhof blijven één van de vier hoofdprioriteiten van het EIDHR. De Europese Commissie zal concrete bijstand blijven bieden aan inspanningen om het werk van het Internationaal Strafhof te steunen en te waarborgen dat het sterk genoeg is om de uitdagingen waarmee het ongetwijfeld zal worden geconfronteerd, het hoofd te kunnen bieden.

Voor verdere informatie:

europa.eu.int/comm/external_relations/human_rights/intro/index. htm

www.un.org/law/icc

Internationaal Strafhof

www.iccnow.org/

Coalitie voor een Internationaal Strafhof-Verkiezing van rechters van het Internationaal Strafhof

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie