Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Ramp Estonia basis roman 'Overtocht naar Zweden' van Nico de Beer

Datum nieuwsfeit: 12-03-2003
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Ramp Estonia basis voor roman

Eerste exemplaar voor de Zweedse ambassadeur

GOIRLE, 20030311 -- In de Boekenweek verschijnt 'Overtocht naar Zweden' van Nico de Beer, een roman waarin de grootste naoorlogse Europese scheepsramp, de ondergang van de veerboot Estonia op de Oostzee in 1994, een prisma is voor diverse verhaallijnen in een geloofwaardige familiekroniek, die naadloos aansluit bij het thema van de Boekenweek. De Zweedse ambassadeur, onder de indruk van het thema, ontving inmiddels het eerste exemplaar.

In de roman raakt de (fictieve) Zweedse familie Hansson direct betrokken bij de Estonia-ramp, waarbij in een stormachtige septembernacht 852 mensen het leven lieten. De auteur verweeft authentieke gegevens van de ramp in een verhaal waarin de opbloeiende liefde tussen twee mensen, hun dromen en hun worsteling als ze geconfronteerd worden met het noodlot, centraal staan.

De 18-jarige Estlandse Tonia Malibovic ontmoet een jonge Zweed op een veerboot in het communistische tijdperk. Verder contact tussen beiden is niet mogelijk. Ze ontvlucht haar kansarme bestaan in Estland om hem te gaan zoeken en bouwt samen met hem een nieuw leven op in Zweden. Haar verleden laat haar echter niet met rust. Wanneer een brief haar sommeert terug te keren naar haar vaderland maakt ze de oversteek naar Tallinn, samen met haar dochtertjes. Op de terugreis scheept ze zich in op de Estonia.

Carl Hansson blijft na de dood van zijn vrouw en dochters met zijn zoon achter en worstelt met zijn eigen verleden, dat hij altijd voor Tonia verborgen heeft gehouden.

De schrijver heeft gedegen onderzoek verricht in Zweden en Estland, waardoor de authentieke sfeer van beide landen goed tot uiting komt. De ramp als zodanig wordt alleen vanuit het perspectief van de passagier en de nabestaande belicht. 'Veerboten vormen een rode draad in het verhaal. Ik heb de overtocht vanuit Stockholm gemaakt en heb me proberen voor te stellen hoe de 23-jarige Per Hansson zich voelt als hij jaren na de ramp de oversteek maakt om het leven van zijn overleden moeder te onderzoeken,' vertelt hij.

Het eerste exemplaar werd in Den Haag tijdens een zeer hartelijke receptie in ontvangst genomen door de heer Skala, ambassadeur van Zweden. Deze sprak zijn bewondering uit voor het feit dat een Nederlander dit thema gekozen heeft voor een roman.

'Overtocht naar Zweden' van Nico de Beer verschijnt bij uitgeverij Servo, Assen (ISBN 90 5786 83 69, 288 blz., prijs 16.90 Euro). Voor meer informatie: www.nicodebeer.nl

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie