Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Album van schoolreis Beatrix en Irene in veiling

Koop een tekening van de Koningin

Album van schoolreis Beatrix en Irene in veiling

MAASTRICHT, 20030311 -- In 1953 verbleef koningin Beatrix samen met prinses Irene en klasgenoten een week op een boerderij in Zuid-Limburg. Als herinnering aan dit schoolreisje werd door de deelnemers een album samengesteld met zelfgemaakte foto's en tekeningen. Dit unieke album, met o.a. een aquarel van de toenmalige prinses Beatrix en een krijttekening van prinses Irene, wordt nu geveild bij het Maastrichtse veilinghuis Venduehuis Dickhaut.

De eerste en derde klas van het Baarns Lyceum kampeerden van 6 tot en met 13 juli in een weiland bij de boerderij van de familie Debougnoux in Kuttingen, een gehucht bij Mechelen in Zuid-Limburg. De leerlingen hielpen mee op de boerderij, en zo hebben de prinsessen Beatrix en Irene er koeien gemolken en kruimelvlaai gebakken. Het roodleren album opent met een in schoonschrift geschreven dankwoord van de leerlingen aan de familie: "Ter herinnering aan de prettige dagen die wij bij u op de boerderij doorbrachten" , gevolgd door een pagina met de handtekeningen van alle deelnemers. In de rechterkolom staat halverwege 'Irene van Oranje' en bijna helemaal onderaan is de handtekening van 'Trix van Oranje' te zien. Daarop volgt een aquarel door prinses Beatrix, die een aardige indruk geeft van de opzet van het kampement. Prinses Beatrix schilderde acht legertenten in een glooiend landschap, met voor de grootste tent een lange tafel waaraan ca. 25 figuurtjes zitten: kennelijk werden zo de maaltijden gebruikt. Het artistieke talent van de koningin verloochent zich niet: het is een charmante voorstelling. Prinses Irene koos voor een wat eenvoudigere opzet van enkele tenten met een hek, een melkwagen en een figuurtje dat met een melkbus sjouwt. Vervolgens zijn de verschillende activiteiten in tekeningen en foto's vastgelegd: de leerlingen zijn te zien rond een kampvuur, ze spelen een balspel in een wei, maken per paard en wagen een uitstapje naar de mijnen en zijn aan het melken gezet. Ook zijn er foto's van de koningin als tiener die een typisch Limburgse kruimelvlaai bakt. Het album sluit af met een serie groepsfoto's van de prinsessen Beatrix en Irene met hun klasgenoten, zowel op de boerderij als bij het Baarns Lyceum. Het album is jarenlang gekoesterd door de familie en verkeert dan ook in goede staat

Venduehuis Dickhaut heeft er bewust voor gekozen om het album in zijn geheel te veilen en niet - zoals wel gebruikelijk is in de kunstwereld - uit elkaar te halen en in afzonderlijke delen te verkopen. De specialisten van het veilinghuis menen dat dat geen recht zou doen aan de historische waarde van het document. Het bieden wordt ingezet op ¤ 1.500,-, maar de uiteindelijke opbrengst is niet te voorspellen: dit album is een uniek object waar geen precedenten van bekend zijn en waarbij emotionele factoren voor de kopers een grote rol zullen spelen. Het is opgenomen in de Internetveiling Maart 2003 van Venduehuis Dickhaut, die tijdens de internationale kunstbeurs TEFAF te Maastricht wordt gehouden. Vanaf 12 maart is het, in zijn geheel gefotografeerd, te zien op www.veilingmaastricht.nl, meebieden kan ook via deze website tot 28 maart om 21.00 's avonds. Het was overigens ook een bewuste keuze van het veilinghuis om het album in de Internetveiling te veilen: zo worden zoveel mogelijk mensen in staat gesteld om mee te bieden, met name voor de vele buitenlandse klanten die al belangstelling hebben getoond is dat een belangrijk voordeel. Het album zelf is van 12 tot en met 28 maart tijdens de kijkdagen bij het veilinghuis te bezichtigen, dagelijks van 12.00 - 17.00 uur.

Geïnteresseerden kunnen dan tevens de uitzonderlijke collectie tabaksartikelen bekijken die één van Nederlands grootste verzamelaars ter veiling heeft aangeboden: in ca. 500 kavels worden antieke tabakspotten, snuifdoosjes, tondeldoosjes, pijpen en etalagebeelden geveild. Daarnaast wordt er een belangrijke verzameling 19e- en 20e-eeuwse schilderijen aangeboden, is er een collectie Jugendstil en Art Deco, een grote variëteit aan zilver en sieraden, meubelen, bronzen en houten beelden, snuisterijen en rariteiten. Kijk voor de volledige catalogus op: www.veilingmaastricht.nl.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie