Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Productie Nederlandse industrie opnieuw lager

Datum nieuwsfeit: 13-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Productie industrie opnieuw lager

De Nederlandse industrie heeft in januari 2003 opnieuw minder geproduceerd In vergelijking met januari 2002 ligt de productie 2,3 procent lager. Het is de zeventiende maand op rij met een lagere productie. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Nog geen duidelijke verbetering
De productie van de Nederlandse industrie ligt in januari 2,3 procent onder het niveau van januari 2002. Ook de voorgaande maanden was sprake van een lagere productie in vergelijking met een jaar eerder. Wel is de teruggang in januari 2003 minder sterk dan in december 2002, toen 6,7 procent minder werd geproduceerd. Dit wijst echter nog niet op een duidelijke verbetering. Na correctie voor seizoeninvloeden is de productie in januari namelijk nauwelijks gestegen ten opzichte van december (+0,4 procent).

Alleen de chemie produceert meer
In januari 2003 heeft alleen de aardolie-, chemische en rubberindustrie meer geproduceerd dan een jaar eerder. Deze branche kende vorig jaar ook al een productietoename. Bij de overige branches is opnieuw sprake van lagere productiecijfers.

Zelfde beeld als in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk Eerder deze week zijn ook de industriële productiecijfers over januari bekend geworden van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (VK). De Nederlandse ontwikkeling komt het meest overeen met die van het VK en Frankrijk. Ook daar is, na seizoencorrectie, sprake van kleine productiestijgingen ten opzichte van december 2002. In het VK steeg de productie met 0,3 procent, in Frankrijk met 0,6 procent. In Duitsland is de industrieproductie sterker gestegen, namelijk 2,6 procent.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor verschillen in het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak. De veranderingen ten opzichte van de voorgaande periode zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: (persdienst@cbs.nl)

PB03-047
13 maart 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie