Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Wijchen stelt vertrouwen in nieuwe huisartsenpost

Datum nieuwsfeit: 14-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Landelijke Huisartsen Vereniging
Zoek soortgelijke berichten
Landelijke Huisartsen Vereniging

Wijchen stelt vertrouwen in nieuwe huisartsenpost

Een goed voorlichtingsvoorbeeld uit de praktijk: Zoín tweehonderd bewoners van Wijchen spraken deze week tijdens een voorlichtingsbijeenkomst hun vertrouwen uit in de komst en geschetste werkwijze van de nieuwe huisartsenpost in deze plaats. Ook de Provinciaal PatiÎnten/Consumenten Federatie was zeer tevreden over de uitvoerige informatie die de Co^peratieve Huisartsendienst Nijmegen (CHN) gaf over de geplande post aan de Beuningsesteeg 3 in Wijchen.

Het grote aantal bewoners van Wijchen, dat zich op 11 maart liet informeren, wilde met name weten hoe toegankelijk de huisartsen in de avond-, nacht- en weekenddiensten na 1 april aanstaande zijn en wie zij aan de lijn krijgen als er nood aan de man is. Marion Borghuis, algemeen directeur van de CHN, schetste de werkwijze en liet enkele aanwezige huisartsen op de vragen ingaan.
De huisartsenzorg in Nederland staat onder grote druk. Huisartsen ervaren een hoge werkbelasting en de uitstroom van dokters is groter dan de instroom. De afgelopen jaren zijn zogenaamde ëhuisartsendienstenstructurení en huisartsenposten als paddestoelen uit de grond geschoten. Van hier uit wordt ís avonds, ís nachts en in de weekenden huisartsenzorg geleverd. Zo ook in de regio Nijmegen en omstreken. De CHN start op 1 april in Wijchen de derde huisartsenpost. In Nijmegen en Boxmeer zijn deze er al. De post in Wijchen is bestemd voor inwoners van Wijchen, Beuningen, Druten en Grave. Op 12 maart vond een soortgelijke voorlichtingsavond plaats in Druten en op 19 maart is Beuningen aan bod.
Actueel punt op deze dag van de provinciale staten-verkiezing was dat de provincie Gelderland geen toestemming heeft gegevens voor goede ANWB-bewegwijzering naar de huisartsenpost in Wijchen. Dit leidde haast spontaan tot een handtekeningenactie onder de aanwezigen tijdens de voorlichtingsbijeenkomst. CHN en het patiÎntenplatform zullen gezamenlijk de provincie hierover benaderen. De gemeente Wijchen werkt wel mee aan een goede bewegwijzering.

Voordelen
Wat verandert er vanaf april? Tot nu toe nemen de huisartsen buiten kantoortijden in kleine groepen voor elkaar waar. Vaak betekent dit dat na een nachtdienst de dokter de dag daarop gewoon weer in zijn of haar eigen praktijk aanwezig is. Door een meer grootschalige aanpak in de huisartsenpost is de patiÎnt altijd verzekerd van een goed uitgeruste huisarts. Nadeel is wel dat de afstand naar de huisartsenpost voor veel mensen wat groter wordt en dat de kans om de eigen dokter te treffen kleiner is. Daartegenover staat dat een professioneel team van zes tot twaalf doktersassistenten, ÈÈn tot twee telefoonartsen en enkele visite-artsen continue paraat zijn voor gezondheidsklachten in de regio Nijmegen. Voor spoedeisende huisartsenhulp in avond, nacht, weekend en op feestdagen kan men terecht via telefoon 0900-8880 (10 cent per minuut). Daarnaast zijn tussen 17.00 en 23.00 uur ís avonds ook twee artsen en een doktersassistente in Wijchen beschikbaar. Zij kunnen via het centrale nummer 0900-8880 worden bereikt. Voor een bezoek aan de huisartsenpost aan de Beuningsesteeg 3 bellen patiÎnten eerst even dit telefoonnummer.

Kwaliteit en informatie
Volgens Borghuis is het te duur om de post in Wijchen de gehele nacht open te houden. Naar verwachting zullen te weinig patiÎnten ís nachts gebruikmaken van de huisarts in relatie tot de verplichte minimale bezetting van een huisartsenpost. De grootschalige dienststructuur van huisartsen in Nijmegen en omstreken is echter de enige manier om 24-uurs zorg overeind te kunnen blijven houden. De kwaliteit van huisartsenzorg in de avond-, nacht- en weekenduren en de werkomstandigheden van de 225 huisartsen in de regio gaat er zelfs op vooruit, aldus Borghuis. ìDoen we niets aan het probleem van werkdruk en huisartsentekort, dan komen na verloop van tijd veel patiÎnten zonder huisarts te zitten.î

waarneembemiddeling.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie