Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Actievoerders hinderen preventief fouilleren in Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 17-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Partij van de Arbeid
Zoek soortgelijke berichten

Partij van de Arbeid

Actievoerders hinderen preventief fouilleren

17-03-2003

Zaterdagavond 15 maart zou er op de Wallen weer preventief worden gefouilleerd. De fracties waren donderdag al ingelicht en om zeven uur stonden raadsleden van Groen Links, de SP, Amsterdam-Anders en uiteraard de Partij van de Arbeid klaar op bureau Beursstraat. Eenmaal buiten op straat bleek al snel dat de operatie was uitgelekt. Al voor er feitelijk met fouilleren werd begonnen verscheen een Parool-journalist ten tonele, die wist te vertellen dat 'Autonomen' een protestactie zouden houden. En inderdaad: zodra agenten de eerste voorbijganger, een wat knorrige meneer op een Harley-Davidson, ter fouillering staande hield werd het gezelschap omringd door circa twintig demonstranten met protestborden. Zij maakten het publiek onder het uitroepen van de leus 'Ausweis bitte' en het rondlopen met plastic eetgerei duidelijk dat zij van preventief fouilleren niet gediend zijn. De motorrijder kreeg door een actievoerder een pamfletje aangereikt, maar stelde daar geen prijs op en scheurde met veel misbaar de straat uit.

Een cameraploeg legde het schouwspel vast.

Al spoedig bleek dat de politie door de protestactie niet effectief haar werk kon doen. Daarop vertrok de hele ploeg naar elders in de wijk, op de voet gevolgd door de demonstranten. Men bleef veel hinder ondervinden van de protestactie, zodat de conclusie werd getrokken dat toekomstige fouilleeracties maar beter weer in het geheim kunnen worden voorbereid. PvdA-raadsleden hebben sinds december meerdere fouilleeracties ter observatie bijgewoond en zijn er tot dusver van overtuigd dat de politie hierbij zeer zorgvuldig te werk gaat. Van discriminatie of andere misstanden is vooralsnog niets gebleken. Het blijft echter een ingrijpende methode, ingezet tegen argeloze burgers, en dit zou dan ook nauwgezet moeten worden gevolgd. Door het voortijdig uitlekken van de aan raadsleden bekendgemaakte operatie van
zaterdagavond is duidelijk geworden dat de vertrouwelijkheid onvoldoende kan worden gewaarborgd. Het lijkt er dan ook op dat we voorlopig niet steeds aanwezig zullen kunnen zijn wanneer er wordt gefouilleerd. Dat is spijtig, maar de PvdA hecht veel waarde aan het voortzetten van de preventieve activiteiten. We zoeken nog naar andere mogelijkheden voor aanvullende controle. Bij de bespreking van de resultaten van de evaluatie komend najaar maken we de tussenbalans op.

Peter Klerks

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie