Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Bonden en werkgevers samen tegen wegbezuiniging taalondersteuning

Datum nieuwsfeit: 20-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ALGEMENE ONDERWIJSBOND AOB

Bonden en werkgevers samen tegen wegbezuiniging taalondersteuning

Balkenende lijkt desastreuze onderwijsplannen niet te wijzigen

Utrecht, 20 maart 2003. Bonden en werkgevers uit het basisonderwijs zijn bang dat het volgende kabinet 70 miljoen euro zal bezuinigen op onderwijs aan allochtone kinderen. Taalondersteuning, en daarmee deelname aan het onderwijs en integratie in de Nederlandse samenleving, zou met deze bezuiniging onaanvaardbaar onder druk komen te staan. Dinsdag 25 maart bieden de samenwerkende onderwijsorganisaties duizenden petities en een alternatieftekst voor het regeerakkoord aan, aan de waarschijnlijke coalitiepartners CDA en PvdA.

De huidige regering wilde 70 miljoen euro bezuinigen op onderwijs in allochtoon levende talen (OALT). Dit plan werd, mede door bemoeienis van de PvdA, controversieel verklaard. Onder druk van de economische teruggang lijken deze bezuinigingsplannen toch in het nieuwe regeerakkoord terecht te komen. Bonden en werkgevers pleiten voor instandhouding van het budget. 70 procent (49 miljoen) van dit geld gaat namelijk naar taalondersteuning. 'Het kabinet wil dat alle niet Nederlandstalige kinderen zo snel mogelijk Nederlands leren. En dus wordt het budget waaruit taalondersteuning wordt betaald wegbezuinigd? Dat valt niet met elkaar te rijmen. Dit zou gewoon een ordinaire bezuinigingsmaatregel zijn op onderwijs. Maar wel een, waarvan de gevolgen ver buiten de klaslokalen merkbaar zullen zijn.' Aldus Liesbeth Verheggen, bestuurslid AOb.
Het doel van taalondersteuning is, met behulp van de moedertaal, zo snel mogelijk Nederlands te leren. Aan de hand van de praktijk zijn lespakketten ontwikkeld en cursussen opgezet voor de docenten. Carine Hulscher van de Besturenraad: 'OALT is nog steeds in ontwikkeling. En dat moet ook doorgaan. Maar de regeling wegbezuinigen zou pure kapitaalsvernietiging zijn en de integratie van allochtone kinderen in het onderwijs en dus onze maatschappij enorm bemoeilijken.'

De samenwerkende onderwijsorganisaties stellen de volgende regeerakkoordtekst voor: Prioriteit moet worden gegeven aan het leren van Nederlands. Daarom moet de taalondersteuning worden gecontinueerd en blijft het huidige budget hiervoor beschikbaar. Jan de Vries en Marriët Hamer, woordvoerders onderwijs voor respectievelijk het CDA en de PvdA krijgen de petities en de tekst 25 maart aangeboden.

De actie taalondersteuning is een initiatief van: de Algemene Onderwijsbond, de Algemene Vereniging van Schoolleiders, de Besturenraad, de CMHF, Onderwijsbond CNV, de VBKO, VBS en VOS-ABB.

Aanbieden petities en tekst: dinsdag 25 maart, 14.00 u., Nieuwspoort, Den Haag.
Nadere informatie:
Marc Mathies, Algemene Onderwijsbond (AOb), 030 2989 210 / 06 53 410159
Kees van Kortenhof, Onderwijsbond CNV, 079 320 2040 / 06 53 204736

20 mrt 03 16:44

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie