Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Scholen wijden dag aan toekomst van Europese Unie

Datum nieuwsfeit: 21-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten

European Commission

IP/03/408

Brussel, 19 maart 2003

21 maart 2003: scholen wijden een dag aan de toekomst van de Europese Unie

Reeds 200 vooraanstaande figuren hebben zich ingeschreven voor de "Lente in Europa", een initiatief om in scholen over de toekomst van Europa te praten. Het gaat om verscheidene leden van de Europese Commissie, de Conventie, het Europees Parlement en nationale instellingen. Op 21 maart aanstaande, de dag van de "Lente in Europa", zullen zij een discussie voeren met leerlingen en leerkrachten.

Na de oproep van de vijf initiatiefnemers (Michel Barnier, Ana Palacio, Georgios Katiforis, Henning Christophersen en Olivier Duhamel) hebben verscheidene politici beloofd om tijdens de dag van de "Lente in Europa" een school te bezoeken en Europa een gezicht te geven. Het gaat onder meer om de Portugese president, Jorge Sampaio (die de escola secundária Maria Amália Vaz de Carvalho zal bezoeken), de Roemeense president, Ion Iliescu (die verscheidene scholen in Boekarest zal bezoeken), een veertigtal leden van de Conventie (onder wie verscheidene leden van het presidium, zoals Alojz Peterle, Georgios Katiforis, Michel Barnier en António Vitorino), ruim 120 leden van het Europees Parlement (onder wie de vice-voorzitters Charlotte Cederschiöld, José Pacheco Pereira, Joan Colom i Naval, Renzo Imbeni en Guido Podesta) en verscheidene commissarissen, zoals (naast Michel Barnier en António Vitorino) Viviane Reding, Anna Diamantopoulou en vice-voorzitter Neil Kinnock.

Een volledige lijst van de politici die deelnemen aan de "Lente in Europa" is beschikbaar op de volgende website:

www.eun.org/eun.org2/eun/fr/SpringSite_Storage/content.cfm?ov=2 0409
De deelname van een politieke vertegenwoordiger aan deze dag is slechts een van de initiatieven van de deelnemende scholen om jongeren bij de discussie over de Conventie en de toekomst van Europa te betrekken. Er zijn ook andere activiteiten, zoals discussies met deskundigen of jonge Europeanen (Erasmusstudenten, enz.), partnerschappen met scholen in andere landen, videoconferenties, chatsessies op internet, enz.

De stad Maastricht organiseert bijvoorbeeld een debat tussen de minister van Onderwijs, Hans van de Broek, Europese, nationale en lokale overheden en Nederlandse, Belgische en Duitse scholen. In Marseille organiseert het regionaal comité van het jongerenparlement van de regio PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) in de tweedekansschool een debat met verscheidene deskundigen en politici. Op het marktplein van Pinkafeld (Oostenrijk) bespreken plaatselijke scholieren en burgers de resultaten van een vragenlijst die aan alle gezinnen is toegestuurd. In Ierland, Denemarken, Cyprus en Galicië worden quizzen of wedstrijden georganiseerd. In Slovenië, Polen en Griekenland zendt de nationale televisie debatten tussen jongeren en leden van de conventie uit.

Al ongeveer 4 900 middelbare scholen in heel Europa (lidstaten en geassocieerde landen) hebben zich ingeschreven en in alle landen komen er nog steeds bij (momenteel zijn Roemenië, Italië, Polen, Griekenland, Spanje en Frankrijk de meest actieve landen).

Het initiatief, dat door het presidium van de Conventie en de Raad Onderwijs wordt gesteund, krijgt ondersteuning van de Europese Commissie en, wat de technische aspecten betreft, van het EUN-netwerk (European Schoolnet), waarvan de ministers van Onderwijs van de meeste lidstaten en geassocieerde landen deel uitmaken.

Dit zijn de deelnemende commissarissen, met de adresgegevens van de school en de contactpersoon:

* M. Barnier: (met Luc Ferry, de Franse minister van Onderwijs): lycée professionnel hôtelier "Jean Quarré", Paris XIX, van 10.00 tot 11.30 u

Contactpersoon: Simon Dufeigneux, kabinet van de heer Barnier, tel.: 299.64.27

* A. Vitorino: athénée royal Jean Absil, Avenue Hansen Soulie 27, 1040 Etterbeek (Brussel), 11.00 u
Contactpersoon: Manuel Fernandes Pereira Lopes Aleixo, kabinet van de heer Vitorino, tel.: 298.19.10

* V. Reding: drie scholen in het Groothertogdom Luxemburg: lycée Michel Rodange (Luxemburg-stad), lycée Robert Schuman (Luxemburg-stad), lycée Classique (Diekirch)

Contactpersoon: Tamara Goldstein, kabinet van mevrouw Reding, tel.: 296.63.93

* A. Diamantopoulou: van 11.00 tot 14.00 u, videoconferentie vanuit Brussel met verscheidene scholen in Griekenland, met Georgios Katiforis (een van de initiatiefnemers), Griekse leden van de Conventie en de minister van Onderwijs
Contactpersoon: Marie Madeleine Kanellopoulou, vertegenwoordiging van de Commissie in Athene, tel.: +30.210.72.72.100 (toestel 113)
* N. Kinnock : om 15.00 u, "Student Question Time on the Euro", Londen, in het kader van de "Speak Out campaign" van het "Institute for Citizenship" (in samenhang met de "Lente in Europa")
Contactpersoon: Magdalena Larsen, tel.: +44-207-79354777 of Eric Mamer, tel.: 299.40.73)

Links:

* Website van het project "Lente in Europa":
futurum.eun.org

* Lijst van de deelnemende persoonlijkheden:
www.eun.org/eun.org2/eun/fr/SpringSite_Storage/content.cfm?ov= 20409
* Overzicht van de deelnemende scholen per land:
futurum.eun.org/eun.org2/eun/fr/SpringSite_Contact/sub_area.cf m?sa=2895

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie